tisdag 24 april

Samtalet: ”Jag var huligan”

30 min

- Man var ute efter kicken av våldet, men nu förstår man att det finns andra vägar att gå.
Patrik Asplund brydde sig inte om att han gjorde andra människor illa. Det var våldskicken han var ute efter. Han blev hög på adrenalinet.


Efter att ha varit både punkare, huligan och skinhead bestämde  sig Patrik Asplund, 40 år för att hoppa av  gänglivet.  Idag  jobbar  Patrik för Djurgården med att  skapa vad han kallar en ”positiv supporterkultur”.  Då  har han nytta av sin bakgrund som huligan.
Mycket i hans arbete handlar om att bygga relationer.  Att få dem att göra något konstruktivt istället för att slåss och få dem att hitta en gemenskap som inte bygger på  våld. 

Det började när Patrik var 15 år. Då tände han och några kompisar eld på ett badmintonnät i gymnastiksalen hemma i Tyresö. Byggnaden brann ned och Patriks gamla kompisar slutade umgås med honom. Patrik klippte banden med sitt gamla liv och istället sökte han sig till olika gäng, bland annat Djurgårdsklacken. Där kunde han få utlopp för sina aggressioner och fann en gemenskap. Det blev ofta bråk. Upplägget var ungefär detsamma varje gång. De träffades massa folk, drack alkohol och sporrade varandra.

Idag tränar Patrik kampsport för att få utlopp för sina känslor. Men fortfarande mår han dåligt av att han gjort många  människor illa. Något som han försöker gottgöra genom sitt jobb i Djurgården.

- Jag betalar tillbaka. Och jag har ganska mycket att betala tillbaka. Det är det enda man kan göra.

Producent: Lovisa Haag