1 av 12
Niclas Dahlström, informationschef på Northland, framför de nya malmladorna som växer upp utanför byn Kaunisvaara
2 av 12
Malmkroppen vid Tapolifyndigheten
3 av 12
Berta Kangas Foto: Ola hemström
4 av 12
Valborg och Niclas Dahlström på Folkets hus i Kaunisvaara. Foto: Ola Hemström
5 av 12
Niclas Dahlström vid ingången till det nya anrikningsverket Foto: Ola Hemström
6 av 12
Kaunisvaara folkets hus Foto: Ola Hemström
7 av 12
Bygget av malmladorna Foto: Ola Hemström
8 av 12
Gruvområdet vid Kaunisvaara
9 av 12
Inger Simonsson i Kaunisvaara Foto Ola Hemström
10 av 12
11 av 12
Sahavaara, husen till höger om vägen riskerar att försvinna. Foto Ola Hemström
12 av 12
Hilda Foto: Ola Hemström
Måndag 30 april

Pajalas guld

De letade efter guld men fann något minst lika värdefullt. En järnmalmskropp som med ökande världsmarknadspriser blivit guld värd. Sen två år tillbaka byggs nu en helt ny gruvbrytning upp i Pajala kommun. Hjulen snabbare än någonsin efter ett halvt  sekel av nedgång och i en kommun med bara 6700  innevånare råder nu bostads- och arbetskraftsbrist.


- Det är jättekul, verkligen jättekul säger färghandlaren som numera också är biluthyrare och vars barn är på väg att flytta hem igen, till Pajala.
Men i grannbyarna finns både vinnare och förlorare. Hjortonmyrarna byts mot arbete och framtidsdrömmar men också skytteltrafik och en hembygd med ett nytt ansikte.

- Det är så fult, säger 87-åriga Berta Kangas som levt stora delar av sitt liv i byn Sahavaara, om det nya dagbrottet som nu påbörjats och 2016  når hennes by. Hon är en av de som kan tvingas flytta när järnmalmens ska upp.
- Men det är bra för de unga, med jobb och så. Man måste vara glad.  Man måste.

- Inte trodde man att Victoria skulle komma på besök på Kaunisvaara folkets hus, säger Valborg som med de andra damerna i byn vid gruvan lagar mat åt den strida ström av besökare som kommer för att se på byggandet av den nya anläggningen vid det stora dagbrott som ny växer upp på det som en gång var obebyggd myrmark. Här behöver ingen flytta.

- Vi vill vara hela Tornedalens gruva, säger Niclas Dahlström, informationschef på Northland, det skandinaviska gruvbolag som startats för att bryta fyndigheterna i området, både på den svenska och finska sidan.  Den lokala anknytningen och samarbetet med lokala entrepenörer är viktigt, menar han.

Tendens börjar sin vecka i Pajala i byarna vid gruvan och på myren där järnmalmkroppen, Pajalas guld, snart ska börja brytas och skeppas ut i världen.

Programmet är gjort av Jonna Berglund och Ola Hemström.

_________________________________________________________________________-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".