1 av 6
2 av 6
Åmåls skyline enligt nya byggplaner. Bildmontage: Wingårdh arkitektkontor AB
3 av 6
- Om man ska bygga hus 2012, kan man inte bygga 1960-talshus, säger initiativtagaren Kjell Wester som svar på den kritik som förts fram mot husens arkitektur
4 av 6
5 av 6
- Vi måste ändra på den utveckling som har varit. Det måste bli bättre. Det här är det nya Åmål, säger kommunalrådet Michael Karlsson.
6 av 6
Lennart och Birgitta Nelsson
måndag 14 maj

”Vem vill bo i Fucking Åmål?”

29 min

”Måste vi bo i fucking-jävla-kuk-Åmål?!”, skriker 14-åriga Elin i filmen som gjorde Åmål känt för hela svenska folket. På senare tid har fler Åmålsbor än de i filmen tänkt samma tanke. Likt många andra svenska småstäder pekar boendesiffrorna nedåt. Kan ett helt nytt bostadsområde vara botemedlet mot utflyttningen?Måkeberg. Så heter platsen i Åmål där ett helt nytt bostadsområde ska uppföras. Och det är inte vilket bostadsområde som helst: 200-250 nya bostäder och 6000 kvadratmeters butiksyta precis vid Vänerns strand. De gamla trähusen från förra sekelskiftet ska få nya grannar i form av toppmodernt släta byggnader i 90 graders vinklar med luftiga balkonger. Bakom utformningen står ingen mindre än stjärnarkitekten Gert Wingårdh.


Kjell Wester är en av fyra finansiärer bakom Måkeberg och tillsammans med sina kollegor är han villig att investera 600-800 miljoner kronor i projektet. 
Måkeberg kommer att bli lyftet för Åmåls stadskärna, menar Wester och projektets anhängare. En vitamininjektion som den lilla kommunen i Dalsland så väl skulle behöva. I dag tappar man ca 100 invånare/år och fler butikslokaler i centrum gapar tomma.


Men alla Åmålsbor är inte lika övertygade om projektets nödvändighet. 
- Vi behöver inget Hammarby Sjöstad i Åmål, säger Lennart Nelsson, en av de som har varit med och överklagat byggnadsbeslutet till Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista