1 av 4
2 av 4
3 av 4
Säffle på 70 talet
4 av 4
tisdag 15 maj

Samtalet: Att älska en plats

29 min

Olof Wahlund är reklamfotograf och har gjort karriär i New York. Han bytte världsdel i början av 70 talet. Men hjärtat blev kvar i Åmål.
Hanna Björgunn Gansmoe har som 62-åring just invandrat från Nordnorge efter att ha förälskat sig i ett hus i Åmål som hon hittade på nätet.

Olof Wahlund bor nu i New York, men kommer egentligen från Säffle. Ett stenkast från Åmål, berättar Olof.

Men det är Åmål Olof har i sitt hjärta. Det var där han tillbringade sina somrar med sina föräldrar under 60-talet.  Varje år återvänder han till sitt älskade Åmål.
-Det ser likadant ut idag som då.
Under flera år har han deltagit i den årliga fotoutställningen ”Åmål fotodagar” som kommunen arrangerar. I år med bilder av gamla kompisar från 60 och 70 talen.
-Hoppas några kommer hit och kanske känner igen sig, säger Olof

Olof Wahlund har gjort karriär i USA som reklamfotograf.
-Det hade aldrig hänt om jag stannat kvar i Säffle

Första delen av Tendens samtalet: Om att ha bo och verka i New York men längta till Åmål vid Vänerns västra strand, att ha en fot här och den andra där, i två totalt olika världar.
I andra delen möter vi Hanna Björgunn Gansmoe från Nordnorge. Som 62 åring förälskade hon sig i ett hus som hon hittade på nätet. Hon flyttade till Åmål.

- Åmål är en charmig stad med goda vibrationer, absolut inget fucking Åmål. Jag tror att jag kommer att bli kvar här.  
62 år gammal kände Hanna att det var dags att flytta från ön som hon bodde på i Nordnorge. Men det blev ingen flytt till ett lugnt seniorboende. Inte heller en flytt inom Norge. Istället valde Hanna att köpa ett radhus i Åmål - ett hus hon enbart sett på nätet - och byta land över en natt. För en dryg månad sedan gick flyttlasset med 40 kubikmeter prylar till staden hon endast besökt två gånger tidigare i sitt liv. Nu har alla saker anlänt och Hanna börjar komma i ordning i huset hon redan hunnit förälska sig i. Men vad var det egentligen som fick henne att flytta till Åmål av alla ställen? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista