1 av 5
2 av 5
Björn Stam är Åmåls egen tatuerare. Hans studio ligger mitt på huvudgatan i Åmål
3 av 5
XO bluesbar i Åmål
4 av 5
Nils Lönnsjö
5 av 5
Dan Magnusson
onsdag 16 maj

Åmål blues

Åmål har gått från industri och tillverkning till att bli ett upplevelsesamhälle. Det är kultur, musik och fritidsliv som gäller. 
Årets största händelse är ”Åmåls Bluesfest” som under några hektiska dagar i början av juli förvandlar stan till en enda stor musikscen.


-Bluesfesten är Åmåls kulturella varumärke. Då ökar antalet människor med 5-10 tusen. Och vi får in drygt 10 miljoner till kommunen, berättar kulturchefen Stefan Jacobsson.

Bluesfesten började redan 1992. Det var Christer Nilsson och Nils Lönnsjö som drog igång det hela. 
-Det växer hela tiden och i år har vi dessutom nya scener, berättar Nils Lönnsjö.
Årets fest 5-8 juli är inne på det 21:a året i rad.


-Åmål är en musikalisk stad, säger Dan Magnusson. Han är stans musikkändis och har som yrke att turnera världen runt med Seasick Steve och John Paul Jones. Seasick Steve är megastor i sitt fack och John Paul Jones är mest känd som basisten i Led Zeppelin.
-Och jag är bara en enkel musikant, säger Dan, som och berättar att efter all världsturnéer, senast till Australien, är det underbart att få komma hem till Åmål.
Han driver tillsammans med sin Jeanette caféet Strandcaféet, som ligger precis vid Vänerns strand och ändå mitt i sommaridyllen Åmål.

Dessutom håller sig stan med en egen tatueringsstudio.
-Fast det bor mest pensionärer här. I Värmland är det ännu vanligare. Där är MC och motorkulturen mycket större vilket betyder flera som vill tatuera sig, säger Björn Stam Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista