tisdag 22 maj

Samtalet: ”Jag känner mig hemma i rymden”

29 min

I poeten Johannes Anyurus bokhylla finns lika mycket klassisk skönlitteratur som science-fiction. Många av dem handlar om rymden, en främmande värld som han alltid har gillat att fantisera om.
- Ytterst gör jag det för att det är njutningsfullt för mig att känna en sån svindel. Sedan tror jag också att det kan vara nyttigt att se sig själv utifrån. Science fiction kan vara ett verktyg för det, berättar Johannes Anyuru.

Som liten ville han bli astronaut eller pilot, och drömde sig bort tillsammans med sin pappa som en gång i tiden var stridspilot i Grekland.

- Min pappa gillade också rymden. Vi kunde sitta och zappa och så fort det kom nåt om rymden så var vi fast båda två, även om det var värsta skiten…riktiga b-filmer. Man kände sig hemma i rymden….Han sa till och med de orden en gång. ”Jag känner mig hemma i rymden”, säger han.Johannes Anyuru berättar också om en filmsekvens som han älskar; slutscenen i science-fictionfilmen ”Alien” från 1979. Efter att officer Ellen Ripley, räddat sig undan det sista, förgörande rymdmonstret, lägger hon sig i ”kryosömn” och seglar iväg ensam i den tomma rymden i förhoppning om att någon gång bli räddad.

- Det fina med den scenen är att hon gör det så fridfullt. För mig är det på nåt sätt en bild av hur man skulle vilja dö, säger han.

Johannes Anyuru debuterade 2003 med diktsamlingen ”Det är bara gudarna som är nya”. Hans senaste diktsamling ”Städerna inuti Hall” nominerades till Augustpriset 2009. Anyuru har just skrivit klart sin andra roman, en berättelse om sin pappa som kommer ut i höst.

Science-fiction eller SF, är en genre inom film och litteratur som betecknar fiktion som spekulerar om vetenskap om teknologi. Berättelserna utspelar sig ofta, men inte alltid, i rymden. De kan också utspela sig i framtiden eller andra dimensioner.

Ett program av Louise Jacobson i Tendens tema: Rymden och jag