1 av 5
2 av 5
Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala Universitet.
3 av 5
Niel Armstrong första människan på månens yta den 20 juli 1969
4 av 5
Jorden sedd från från rymden. Foto NASA
5 av 5
Renata Chlumska
onsdag 23 maj

Månen - en dödskalle

30 min

Månen är en död stenklump. Ändå har den ett avgörande inflytande på vår jord och har fascinerat människor genom årtusenden. Varför?Bengt Gustafsson har varit regeringens vetenskaplige rådgivare. Han är också känd för sitt intresse för livsåskådningsfrågor.
Månens faser gör att vi ser den som föränderlig. Som en del av det jordiska, till skillnad från det eviga och stillastående längre ut i universum.
-I själva verket är det tvärtom, det är där ute det lever och förändras, säger Bengt Gustafsson.


Ny kunskap om månen säger att den är död… ”Gubben-i-månen är en döskalle” som Bengt Gustafsson uttrycker saken.
Ett bestående intryck av Apollo 9:s tur och retur till månen i juli 1969 är de vackra bilderna av vår planet, jorden. 

-Tänk att få se jorden utifrån, säger Renata Chlumska, Sveriges första rymturist som väntar på sin tur att få hänga med ut på en 20 minuters tyngdlös färd i universum. Hon har turnummer 197 och räknar med att komma med redan till hösten. Hon har lovat sig själv att senast år 2030 ska hon bestiga månens högsta berg.

Renata kan ni också höra i Tendens i sommar när hon berättar om sitt rymdprojekt som hon just nu preparerar sig för.Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Rymden och jag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista