1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
Alice Ngezahayo
6 av 7
7 av 7
Onsdag 30 maj

En spion i Örebro?

30 min

Avslöjandet om misstänkt flyktingspion i Örebro, väcker oro bland exilburundier i Sverige. Det säger Willy Ndabaniwe, själv flykting från Burundi. Mannen, som är burundisk medborgare, häktades på den starkaste misstankegraden för grov olovlig underrättelseverksamhet.               

Enligt kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål rör det sig om spionage mot flyktingar. I Sverige bor cirka tre tusen personer födda i Burundi men nationaliten på de bevakade personerna är fortfarande oklart.

Christine Kanyange jobbar som bibliotekarie i Hallstahammar och är ordförande för Burundiska Unionen i Sverige. Telefonen till föreningen har gått varm efter nyheten om den misstänkte spionen.

Muringa  Diendonne flydde från kriget i Burundi tillsammans med sin fru och deras fem barn för tio år sedan.
Han tror att han själv har varit bevakad från hemlandet sedan en tid tillbaka men han är inte rädd. Han sympatiserar med ett burundiskt oppositionsparti och det tänker han fortsätta göra.
-Utan opposition finns ingen demokrati säger han.   

   

-Fallet med den misstänkte spionen håller på att splittra oss, säger Karlstadbon Alice Ngezahayo.
Hon har märkt att folk i hennes omgivning börjat misstänka varandra, och inte vågar prata öppet- trots att vi lever i ett demokratiskt land.
Nyheten har spritts över  världen och frågorna är många, alla vill veta vad som kommer att hända med den gripna mannen, säger hon. Hon önskar att utredningen kan snart bringa klarhet i fallet så att hennes landsmän blir lugna igen.Willy Ndabaniwe får ständigt samtal från svenska burundier som är oroliga efter avslöjandet.Mehrdad Darvishpour är  fil. doktor i sociologi  vid Stockholms Universitet och lektor vid Mälardalens Högskola. Han är själv flykting från Iran och har i flera år följt flyktingspionaget i Sverige. Han hoppas att lagen som handlar om den här typen av brott skärpts så att utländska agenter inte kan fortsätta spionera i Sverige.   

-Jag är säker på att den kubanska säkerhetstjänsten har koll på allt jag gör, säger Mileydi Fougstedt. Hon är född på Kuba och är redaktör för tidskriften Misceláneas de Cuba, en tidning för kampen för demokrati på Cuba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista