1 av 2
Yasir Foto:Ola Hemström
2 av 2
Måndag 28 maj

Flyktingspionage

Han ser  sig om på kvällarna och väljer sällan samma väg till jobbet. Det är Yasirs vardag i Stockholm. Han är engagerad i kampen mot regimen i hemlandet Syrien och vet att regimens ögon också finns här. Hela hans familj blivit hotad. Minst 20 länder verkar på svensk mark för att bevaka och tysta oppositionella svenska medborgare.

Yasir känner ingen politiskt aktiv i sin närhet som inte blivit hotad, vanligen via nätet. Vissa fortsätter, andra slutar komma till demonstrationerna av rädsla för vad som ska hända släktingar i hemlandet.

- Vi är lite naiva i vår syn på flyktingspionage, menar Wilhelm Unge, chefsanalytiker för kontraspionaget på säkerhetspolisen. En mängd totalitära regimer verkar på svensk mark.

Hot, både mot svenska medborgare men också mot de familjemedlemmar som finns kvar i de gamla hemländerna är vanliga. Metoderna är sofistikerade, med både mutor, hot, infiltratörer och rena manipulationer för att vända grupper och individer mot varandra. 

 Ytterst ser han försöken att tysta oppositionella på svensk mark som ett hot mot demokratin. Men att få information och skapa förtroende för den svenska säkerhetspolisen hos de som  är utsatta är svårt på grund av deras erfarenheter från sina egna hemländer.

Yasir har fått sin svenska adress med väganvisningar och flyktvägar efter ett eventuellt attentat utlagda på nätet av vad han tror är den syriska regimen. Han bror fick veta att något kunde hända hans barn. Men Yasir tänker inte låta sig tystas.

- Jag slutar aldrig, det är jag skyldig alla de som dött hemma i Syrien.

Programmet är gjort av Ola Hemström och är det första i Tendens temaserie "Bevakad av hemlandet".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista