1 av 3
2 av 3
-Den dagen jag är rädd för regimen vinner dom ju, det är det dom vill.
3 av 3
Meron Estefanos i Bryssel
tisdag 29 maj

Samtalet: "Jag är inte längre rädd"

30 min

-Se till att du ser dig för, för du vet aldrig när det händer... 
Journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos blir ofta hotad av regimtrogna exileritreaner i Sverige.

Bara för två dagar sedan fick hon ett meddelande på facebook där det stod att hon skulle dödas, berättar Meron, som numera undviker att vistas på platser där hon vet att det kan bli bråk. Men hon känner sig inte rädd. Inte längre.
Rädslan övervann hon efter att hon i en dokumentär på SVT gick in med dold kamera på den Eritrianska ambassaden och bevisade att exileritrianer i Sverige pressas
att betala 2 % skatt till regimen.

-I broke my fear. Känslan när man öppet gått ut och kritiserat regimen är det bästa som finns.


Meron har ett eget radioprogram på den regimkritsika radiostationen Radio Erena. I programmet talar hon om Eritrianska flyktingars situation. Många som försöker fly landet skjuts vi gränsen eller kidnappas. Om inte familjerna betalar pengar dödas dom. Meron ser det som sin uppgift att ge röst åt dessa flyktingar.

-Dom är rädda för att något ska hända deras familj eller att de inte ska kunna åka och träffa sina släktingar.
-Jag låtsas tillhöra familjen, talar med kidnapparna och sänder ut samtalen i radion. Ibland hör man hur personen torteras i telefonen.
Meron hoppas att samtalet väcker lyssnarnas samvete.
-Det har hänt att vi har kunnat 8-10 stycken genom att samla in pengar, berättar hon.

Även om det är förbjudet att lyssna på den regimkritiska radion i Eritrea är Meron en känd röst i landet. Många kontaktar henne och vädjar om hjälp.  Dagligen får hon telefonsamtal ifrån desperata Eritrianer på flykt.
-Man förlorar vänner släktingar bara för att man kritiserar regimen, men i framtiden  är det dom som kommer skämmas och jag kommer gå med rak rygg. Jag försökte i alla fall  göra det lilla jag kunde.

Lovisa Haag

Producent

Lovisa.Haag@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista