Harald Johansson i Björkenäs
Harald Johansson i Björkenäs Foto: Ola Hemström
Onsdag 13 juni kl. 20.03

Mitt liv har alltid varit skog

Mitt liv har alltid varit skog (MP3)
30 min

- Mitt liv har alltid varit skog Jag kan inte tänka mig något annat än detta.
Harald Johansson har jobbat i skogen i hela sitt liv. Han fortsätter att bruka den efter eget huvud, trots att utvecklingen därute går allt fortare. Skogen är, och har alltid varit, hans stora passion.


Maskinerna har tagit över i skogen och skogsarbetaren är numera sällsynt och bunden till en dataskärm. Men i Haralds skog i Björkenäs i Odensjö socken i Småland går allt vidare som det alltid gjort.
Skogsblicken – vad är det för något?

Detta program av Ola Hemström som sändes första gången den 21 oktober 2004. Den 8 januari 2005, bara några månader senare, kom stormen Gudrun och for fram genom Haralds skogar. Jätteträdet föll, tillsammans med mycket av den skog Harald tagit hand om genom åren.
- Den gamla granen ligger så fint därute i skogen, sa Harald när jag tog kontakt med honom efter stormen. Samlad och förvånansvärt lugn inför det naturkrafterna gjort när de for fram genom hans skogar.
Nu har dottern tagit över skogen. En ny generation tar vid.
Livet går vidare i skogarna ute på Björkenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".