1 av 4
2 av 4
Virgin Galactics "Spaceship One"
3 av 4
Jag har köplats 192, säger Renata Chlumska Foto Christer Söderqvist
4 av 4
Renata i kajaken vid Stilla havskusten år 2005
måndag 30 juli

Renatas rymdäventyr

28 min

– Jag var den första svenskan på Mount Everest. Innan år 2030 ska jag bestiga månens högsta berg, säger föreläsaren, författaren, äventyraren Renata Chlumska. Hennes nästa projekt är en resa i tyngdlöshet bortom jordens dragningskraft.

Renata har också på egen köl, under drygt ett år, paddlat runt hela Nordamerika. Start och mål i Seattle. Resan gick utefter Stilla havskusten söderut och sedan med cykel och med kanoten på släp till de stora sjöarna och kusten i öster.


Hennes nästa projekt är att bli första svenska rymdturist. Hon ska med den privata rymdresearrangören ”Virgin Galactics” färdas tio mil upp från jorden. Det är där rymden börjar. Hon kommer att uppleva ca 20 minuter av tyngdlöshet tillsammans med de andra sex passagerarna.

– Jag gör det framför allt för att se vår planet jorden utifrån, men också för att tänja gränser, skaffa mig lärdomar, som är bra att ha när man möter motstånd, konstaterar hon.– Det gäller för mig att kontrollera känslan, inte låta känslan kontrollera mig, säger hon om sitt kommande rymdprojekt
Hoppas jag kommer iväg under sommaren eller till hösten. Allt hänger på hur säkert det går att ordna allting.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista