1 av 2
2 av 2
Jane Törnqvist
tisdag 19 juni

Samtalet: Fotbollsstjärna utan blingbling

30 min

Jane Törnqvist har representerat Sverige i 109 landskamper och spelat elitfotboll i två decennier. Hon är en av vår tids mest framgångsrika fotbollsspelare, men lever sitt liv i all enkelhet, långt ifrån flotta bilar, storslagna villor och blingbling.

Efter tjugo år avslutar nu Jane Törnqvist sin framgångsrika fotbollskarriär. Zlatan har spelat runt 80 landskamper, Henke Larsson hann med 106 landskamper innan han ställde skorna på hyllan. Jane Törnqvist har representerat Sverige i 109 landskamper och spelat elitfotboll i två decennier och här sitter vi och fikar pistagelängd och dricker kaffe i hennes tvårummare i Göteborg, liksom. Det känns konstigt och helt rätt. Jane är en av vår tids mest framgångsrika fotbollsspelare, men lever sitt liv i all enkelhet, långt ifrån flotta bilar, storslagna villor och blingbling.

 
Kärleken till sporten och viljan att bli en bra spelare, till och med bäst, har varit drivkraften. I dagens Tendens Samtalet hör vi henne berätta om strävan efter det genuina i livet, glädjen i att uppnå sina mål och att finna lyckan i det man gör. Men också om orättvisorna hon upplevde som ung idrottstjej och som fortfarande gör henne ledsen;
”Jag var lagets enda tjej och gjorde lite för många mål. En protest lämnades in och vi förlorade matchen”.

Det andra programmet i Tendens tema: Den orättvisa sporten, av Anneli Abrahamsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista