Tema: White trash. Foto: Mia Blomgren.

Tema: Dom kallar oss white trash

”Välkommen på maskerad med temat white trash! Klä dig i slitna joggingbrallor, foppatofflor och få en svanktatuering i dörren. Drick billigt vin och ge fan i alla måsten för en kväll!”
 
Denna inbjudan satt upptejpad på ett elskåp och fick Mia Blomgren att inse hur ofta hon på senare tid faktiskt hade hört orden ”white trash”. Bara så där och utan vidare kommentarer.

Uttrycket som härstammar från USA, där det används om lågutbildade människor med lite pengar i husvagnsbyar, är utan tvivel nedsättande. Söker man på svenska nätsidor så finner man bland annat otaliga listor som folk har sammanställt t ex ”Du är white trash om…” och så kan du fylla i det som du tycker är utmärkande.

För de människor som av andra kallas white trash är mycket påpassade. Det handlar om alltifrån hur de ser ut, talar, äter, beter sig till var de bor. Inget undgår betraktarna som menar att ”i det här bostadsområdet kan du se riktiga praktexemplar av white trash!”.

Lyssna på när Mia Blomgren åker till detta område i sin nya temaserie
"Dom kallar oss white trash".

Klicka in på tidningarnas reaktioner på temaserien nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista