1 av 2
2 av 2
Rebeller vid Muammar Kadaffis intagna högkvarter Bab al-Aziziya i Tripoli 24/8 2011.

Återblickar på Libyen och Muammar Kadaffi

Om Kaddafi i Godmorgon, världen! från 2006
8:18 min

Den forne libyske diktatorn Muammar Kadaffi dödades av NTC-styrkor nära hemstaden Sirte den 20 oktober 2011. I drygt 40 år höll han landet i ett järngrepp. 2006 berättar Radions dåvarande utrikeskommentator Titti Nylander om det isolerade landet Libyen och sina möten med den excentriske Kadaffi i hans berömda tält på kaserngården i Tripoli.

I slutet av februari 2011 kom de första rapporterna om läget i Libyen från radions korrespondenter. Den 19 mars rapporterar Cecilia Uddén att Kadaffis styrkor har gått till brutalt angrepp mot staden Benghazi, rebellfästet i den östra delen av landet. 

I Sveriges Radios arkiv kan man följa Moammar Kadaffis historia i en rad reportage, från militärkuppen 1969 som gjorde honom till envåldshärskare, till det blodiga slutet 42 år senare under den arabiska våren. Nyfikenheten kring Kadagffis person och på hans så kallade gröna revolution har skiftat genom åren och tonläget i rapporteringen har inte alltid varit entydikgt kritiskt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".