Anders Kråik. Foto: Privat.

"Vi toppar laget med väldigt mycket folk"

Anders Kråik: "Vi behöver mer tid"
1:44 min

Samerna behöver mer tid innan de kan fastställa sina listor inför sametingesvalet, det stod klart efter lördagens möte i Östersund. Partiets ordförande Anders Kråik kan dock berätta att de hittills fått in över 50 nomineringar och att de väntar på fler.

– Vi har fått in en massa kandidatförklaringar som vi har bearbetat idag, med gott resultat. Men vi är inte riktigt färdiga, vi behöver ytterligare något möte för att få allt på plats, säger Anders Kråik.

Ungefär 10-15 av kandidaterna är nytillkomna, de andra tillhör "partiets stomme".

Samerna kommer att hålla ett nytt möte för att fastställa listorna till sametingsvalet. De har deadline den 10 mars på kandideringar och senast den 14 mars ska de ha arbetet klart med vallistorna. Partierna ska senast den 15 mars ska ha anmält sina kandidater till valmyndigheten.

Enligt partiets stadga ska de så långt de är möjligt varannan kandidat vara kvinna och varannan man, de ska också ha en geografisk spridning över Sverige.

De har inte haft några problem att få folk att kandidera.
– Nej det har det faktiskt inte varit, utan det har gått väldigt bra. Vi är väldigt glad över att det har varit mycket folk som hört av sig och lämnat in kandidatförklaringar, så att vi har en bra stomme att utgå ifrån, säger Anders Kråik

Har det varit lättare i år än inför andra val att få folk att kandidera?
– Jag har inte gjort någon värdering av det. Förra året ledde vi nog med flest kandidater. Vi kommer nog sannolikt i år också att toppa upp laget, om man säger så, med väldigt mycket folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".