Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans gästbloggare

"Har tiden stått stilla?"

Publicerat måndag 11 mars 2013 kl 10.15
Ann-Helén Laestadius. Foto: Angelica Söderberg

Under tio veckor fram till valet den 19 maj kommer vi här på Sametingsvalet.se att möta tio olika gästbloggare och ta del av deras tankar kring Sametinget och det stundande valet. Först ut är journalisten och författaren Ann-Helén Laestadius. I sin första blogg här hos oss funderar hon kring vad som krävs för att bryta upp gamla konflikter.

Jag var med för tjugo år sedan när Sametinget inrättades i Kiruna. 1993. Jag skulle fylla tjugotvå år och jobbade som journalist på NSD. Jag glömmer nog aldrig den dagen. Det högtidliga. Det ovana. Och att jag missade det stora scoopet att kungen hedrade Sametingets öppnande med sin närvaro för att nästa dag ge sig ut på småviltjakt.

Under sex års tid följde jag Sametinget nära och noga. Ibland blev jag ifrågasatt i min opartiskhet för jag var ju en Marainen. Och alla dessa kaos-plenum. Stående rubriker i alla lokaltidningar. Minns särskilt ett plenum där till slut till och med vi journalister var så frustrerade att vi försökte agera fredsmäklare mellan bångstyriga politiker som vägrade att återvända till mötet.

Och nu är vi tjugo år framåt i tiden. Jag har inte längre samma koll på vem som tycker vad eller vem som lagt vilket förslag. Så lyssnar jag på plenums debatt i Vilhelmina och följer första partiledardebatten i Sameradion och vänta nu, har tiden stått stilla? Där är ju männen från förr: Lars Wilhelm Svonni, Lars Jon Allas, Håkan Jonsson, Per Mikael Utsi. Och Olov Johan Sikku har visst också återvänt.

De låter nästan precis som förr. Kanske lite tröttare. Inte lika arga. Påminner lite om trötta fotbollsspelare som inte riktigt hänger med i svängarna längre, missar bollen och gör en desperat fulsläng istället. Hur många gånger har de inte sagt precis samma sak?

Jag hör någon säga att det kanske vore dags för herrarna att kliva åt sidan och släppa fram yngre förmågor. Det där är alltid känsligt. Men kanske de har rätt? Vore det inte spännande att se vad som händer om en debatt förs av partiföreträdare som inte är äldre än säg 35 år? Det kanske vore något för Sameradion eller Ođđasat - ordna en valdebatt med ”unga” politiker.

När jag såg och hörde Tua Rydberg och Josefina Skerk på plenum i Vilhelmina kände jag faktiskt ett litet hopp. Starka, offensiva, unga kvinnor som vågar tro på sig själva och lägga fram nytänkande förslag.

Jag säger inte att ålder behöver vara ett problem. Herregud, jag är ju själv betydligt klokare nu än jag var för tjugo år sedan. Men det handlar kanske mer om att få in nya människor, och då egentligen oavsett ålder, för att förnya synsätt och bryta upp gamla konflikter.

Erfarenhet är bra och viktigt. Men att vara ärlig med sig själv är kanske ännu viktigare. Kanske dags att ställa sig frågan - är jag rätt person för den här positionen? Har jag åstadkommit det jag vill? Det som samiska folket valde in mig för att göra?

Ärligt talat - hade jag varit kvar på NSD idag, tjugo år senare, så hade jag förmodligen inte missat scoopet med kungen men å andra sidan skulle jag kanske ha varit så hemmablind och blasé att jag tvärbromsat någon hungrig journalistvikarie med orden: det där är gammalt. Sådant där skrevs det om redan för tjugo år sedan. 

Nå. Det finns mycket att fundera över inför valet och jag har fått äran att blogga om just det under en vecka. Så i morgon är det dags igen. Och då tror jag att vi behöver prata om Lars Törnman.

Ann-Helén Laestadius

41 år, journalist, författare och föreläsare, född och uppvuxen i Kiruna med rötterna i Nedre Soppero. Språklös same som skriver böcker om unga samer. Debutboken "Sms från Soppero" kom ut 2007. Till hösten är det premiär för Ann-Heléns första egna pjäs på Giron Sámi Teahter. Ann-Helén bor numera i Solna men kommer hem så ofta hon kan. Var på plats och bevakade Sametingets öppnande i Kiruna 1993. Då som journalist på NSD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".