Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans gästbloggare

”Så blev jag same”

Publicerat onsdag 13 mars 2013 kl 08.30
Veckans gästbloggare är Ann-Helén Laestadius. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Det stod det på Expressens löpsedel som var uppsatt över hela Kiruna. Och på bild var jag i en alldeles för stor kolt. Jag såg sträng och arg ut.

Jag smög runt hörnet på Samegården i Kiruna och hoppades att ingen skulle se mig. Det var Sametingets valdag 2001 och jag var i stan för att skriva om viktiga samiska frågor i samband med valet - identitet, språk och renskötsel.

Det är inte lätt att få mittuppslag i kvällstidningarna. Särskilt inte när det är positiva samiska nyheter. Om det är gruppvåldtäkter, fylla och renstölder - då är det inga problem men ”gäsp” goda nyheter är inte lika gångbart. Men det gick och det blev mittuppslag och helsidor och tyvärr en knasig löpsedel.

Jag lyckades inte gömma mig förstås. Mötte en politiker som skrattade gott. ”Jasså du har BLIVIT same. Hur blir man det?”, sa han. Hm. Hm. Sa jag. Och skyndade vidare. Jag hade skrivit en krönika om det här med att vara språklös och att kämpa för att hitta tillbaka till sitt ursprung och en löpsedelsmakare gjorde om det till att jag valt att bli same.

Så, vad vill jag säga med den här lilla historien. Jo, att det finns så mycket okunskap och fördomar om samer och när vi väl uppmärksammas så är det viktigt. Viktigt att det blir rätt. Att det minskar dumheterna och missförstånden. Inte ökar dem.

Och då tänker jag på er politiker i Sametinget och det ansvar ni har. Tinget behöver en föryngring och som i all politik är det svårt att locka unga. Men inte undra på det. Dagens ungdomar lever redan i en svårt pressad situation. Där ett knapptryck på datorn kan rasera hela deras liv. Näthat, mobbing och jakten på så många gilla som möjligt på Facebook.

Och har man någon slags självbevarelsedrift efter att ha hört eller sett ett plenum så inser man att nä, det här är nog inte för mig. Jag har skämts å era vägnar när jag hört personangreppen. Härskarteknikerna. Och när man kommer ner till stadiet att kalla någon lilla vännen eller lilla gumman då vet man att argumenten är slut för länge sedan.

För några veckor sedan gav jag mig in i en debatt här på sajten om kulturnämndens minskade anslag till Samiska teatern. Det dröjde inte länge förrän personangreppen mot mig haglade. Det var ju tråkigt, särskilt eftersom vissa ljög och andra manipulerade vad en del skrivit. Men det tråkigaste var kanske samtalen jag fick från journalistkollegor som sa: ”Varför ska vi bry oss om samernas rättigheter när ni själva är de största rasisterna?”

Förstår ni? Vi spelar dem rakt i händerna. Står ni och raljerar i talarstolen, går folk till anonyma personangrepp på nätet och säger vi samer till andra samer att du och du duger inte - så drabbar det ingen annan än oss själva.

Det är klart att man har olika åsikt i politiska frågor - så ska det ju vara. Men håll er till sakfrågorna, kalla inte någon för lilla vännen och snälla säg aldrig att någon inte duger eller är en riktig same.

Respekt. Annars förlorar ni oss väljare.

Och löpsedeln då? Jo, ganska länge hade jag den inramad på toaletten. Jag gillar att höra mina gäster skratta på toa. Men det var också en viktig påminnelse om varför jag jobbar som journalist och varför jag skriver böcker om unga samer. Vilka påminnelser har politikerna i Sametinget till sig själva? Det räcker kanske med en handskriven post-it-lapp på bordet intill plenumshandlingarna: I dag ska jag visa mina medmänniskor respekt.

Ann-Helén Laestadius

41 år, journalist, författare och föreläsare, född och uppvuxen i Kiruna med rötterna i Nedre Soppero. Språklös same som skriver böcker om unga samer. Debutboken "Sms från Soppero" kom ut 2007. Till hösten är det premiär för Ann-Heléns första egna pjäs på Giron Sámi Teahter. Ann-Helén bor numera i Solna men kommer hem så ofta hon kan. Var på plats och bevakade Sametingets öppnande i Kiruna 1993. Då som journalist på NSD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".