Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckans gästbloggare

”Vem ska företräda samerna?”

Vem har rätt att företräda det samiska folket? När den frågan bubblar upp till ytan blir det ofta debatt, och sällan konfliktfritt. Få har väl glömt den arga debatten om nationaldagsfirandet i Göteborg eller det ständiga språkgrälet kring Giron Sámi Teáhter.

Det blir känsligt. Det är inte konstigt. Det ligger så många känslor i vem som ska få tala för oss alla. Men frågan är om någon kan det? Kan Sametinget ha den rollen? Kan Sametinget företräda alla samer? I en drömvärld skulle Sametinget stå enat och starkt och föra våra talan. Men kanske är det där bekymret ligger - att man glömmer att politikerna faktiskt tillhör partier med olika agendor - de kommer inte och ska väl inte vara enade i allt.

Men de viktiga frågorna - frågorna som handlar om vår kulturs utveckling och om språkets överlevnad - de skulle behöva en enad front. En mäktig röst som slår näven i bordet och säger ge oss egenmakten över våra egna frågor eller slår näven i bordet och säger till staten att det här krävs för att det samiska ska överleva.

Men kanske det aldrig blir möjligt i Sametinget. I mina mörkaste stunder tänker jag det.

Jag var på ett seminarium om nationella minoriteter och Sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi tyckte att de samiska pengarna inte skulle hamna hos kommunerna utan hos Sametinget.

Jag borde väl ha jublat över hans företagsamhet. Men någonstans började det gnaga. Hur skulle det bli? Skulle det bli rättvist fördelat? Frågan blir ju inte minst aktuell efter Sameradions avslöjande om hur kulturnämnden hanterar sina pengar...

Jag kan hålla med om att vi samer själva vet bäst var pengarna behövs. Fast det är ju bara det att vi är inte en homogen grupp och vi kommer aldrig komma ifrån att alla ser och har olika behov.

Men är det en dröm att tro att Sametinget ska kunna bli vår röst? Jag lämnar frågan öppen. Men om Sametinget ska vara vår röst så måste Sametinget ta sitt ansvar och börja med att införa nolltolerans mot diskriminering samer emellan. Då tror jag faktiskt att vi skulle kunna börja ta det där viktiga klivet mot egenmakt. Och då menar jag att verkligen få ut något av det. Inte bara ha makt på pappret.

Det återkommer alltid till det här med makt. Makten att sätta agendan, att föra någons talan. Det är känsligt att företrädas av någon annan. Kanske ännu känsligare för samer med en historia av förtryck.

Men jag tror på öppenhet och att låta alla berätta sin historia.

Jag är i Dorotea och Lycksele nu i dagarna och föreläser för ungdomar och vuxna. Jag pratar om mina böcker och samisk identitet. Men jag kan aldrig, och det är heller inte min avsikt, företräda alla samer. Men istället för att bli irriterad och tycka att den eller den inte får föra fram det samiska kanske vi skulle vara glada för att någon faktiskt får chansen att prata överhuvudtaget.

Jag menar så länge jag är ute på föreläsningar och fortfarande får frågor som: Finns det kriminella samer? Har ni egna pengar? Har ni datorer? Bor ni fortfarande i sådana där små hyddor? - finns det ju all anledning att anta att behovet av kunskap är skriande stort.

Ann-Helén Laestadius

41 år, journalist, författare och föreläsare, född och uppvuxen i Kiruna med rötterna i Nedre Soppero. Språklös same som skriver böcker om unga samer. Debutboken "Sms från Soppero" kom ut 2007. Till hösten är det premiär för Ann-Heléns första egna pjäs på Giron Sámi Teahter. Ann-Helén bor numera i Solna men kommer hem så ofta hon kan. Var på plats och bevakade Sametingets öppnande i Kiruna 1993. Då som journalist på NSD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".