Jerker Bexelius Foto: Privat
VECKANS GÄSTBLOGGARE

"Jag känner mig rätt oviktig"

Denna veckas gästbloggare är Jerker Bexelius, verksamhetschef på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije. I sin första blogg sätter han väljarna i fokus och funderar kring sametingspartiernas ansvar för att folk går och röstar. 

Jag känner mig rätt oviktig. Ännu har inget parti eller politiker varit och fiskat efter min röst. Inget telefonsamtal, inget brev, inget mejl, ingen kontakt på Facebook. Nada.

I en liten demokrati kan ju faktiskt min röst betyda skillnad. Hade jag varit politiker hade jag nog lagt lite resurser på valfiskandet. Dessutom hade jag sett företrädare för framstående samiska institutioner som strategiskt betydelsefulla väljare och därför viktiga att lägga resurser i valarbetet på.

Men den typen av amerikanskt valarbete är förstås inte vanligt, eller alls kanske gångbart här. Eller så beror det på att de redan vet…att ingen ens har försökt få mig att rösta överhuvudtaget. Och att arbetet därför är bortkastat. Det känns lite konstigt.

Kanske har jag inte full koll men jag upplever ändå att jag följer med rätt bra. Ändå har jag inte sett någon fullödig kampanj som betonar betydelsen av en större väljarbas och att just du, eller jag i det här fallet, ser till att få möjligheten att göra din röst hörd.

För det samiska samhällets långsiktiga styrka och möjlighet att utvecklas på våra egna villkor tror jag att den viktigaste politiska frågan handlar om just detta, att utöka och förstås behålla, den samiska väljarbasen.

En stor väljarbas behövs för att uppnå hållbara beslut men framförallt för att det samiska samhället ska bli tillräckligt starkt för att kunna påverka i övriga samhället. Trots våra viktiga interna frågor så vill jag att mer fokus riktas hit.

I sken av detta blir jag orolig när jag hör att flera tidigare aktiva politiker och väljare nu funderar på att ligga på sofflocket. Men vem har ansvaret för att du och jag röstar då?

Kanske är det den enskilde politikern som måste höja blicken och ta ansvar för att fler överhuvudtaget röstar (och våga riskera att rösten hamnar hos någon annan)…I slutändan är det ändå individen som har ansvaret. Du. Och jag.

Jerker Bexelius

Gift trebarnsfar, 42 år, ekonom. Född och uppväxt i Staare med familjerötter från Mittådalen och Tåssåsen. Är efter en karriär i näringslivet nu inne på sitt fjärde år som verksamhetschef på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije. Tror på att tänka stort. Ser ingen konflikt mellan idrott och kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".