Veckans gästbloggare

"Finns det någon politisk messias i sametinget?"

Idag är jag tacksam. Jag är det för att det finns personer som vill ta på sig rollen som politiker, aldrig vara rädd för att tala om sina åsikter, lägga ner oändligt med tid och kraft på att sätta sig in i fakta och konsekvensen av de aktuella frågorna (ja, jag förutsätter att man som politiker gör det innan man är med och argumenterar för och emot) och samtidigt vara beredd på att behöva utstå hård kritik  och i värsta fall t.o.m. personangrepp. Jag är tacksam för att några känner ansvar för den roll som är en byggsten i vår demokrati. Tack till er!

Samtidigt funderar jag. Jag vet inte hur det egentligen är med politiker. Jag hoppas att det i de flesta fall är personer som under lång tid i sin vardagliga gärning byggt upp ett förtroende bland tillräckligt många andra och av dessa ombetts att företräda dem i beslutssammanhang som blir politiker.

Förmodligen kan man räkna de personerna på ena handens fingrar. En sådan drömdemokrati kanske inte är möjlig, mer än i teorin, då den moderna världen inte längre ger utrymme för arenor där naturbegåvningarna utan konkurrens kan få utrymme och strålkastarljuset på sig. Än mindre kanske den typen av publik eller åhörare längre finns då så mycket annat konkurrerar om uppmärksamheten.

Allra mest beror det nog på att vi i det moderna samhället är så pass upplysta, informerade och välutbildade att vi inte enkelt anammar någon politisk messias eller ett speciellt budskap. Jag tror dock att om detta vore möjligt skulle vi få en större dynamik i politiken och yngre personer skulle, åtminstone teoretiskt, ha större möjligheter att bli sedda och ges utrymme.

Som ni förstår är jag rädd att det är på ett annat sätt. Att även den samiska politiken baseras på något sorts omvänt flöde, ett där man inte har blivit politiskt aktiv av efterfrågeskäl utan av utbudsperspektiv, dvs. här är jag, jag vill bli politiker och jag för den fråga som jag ser störst möjlighet att få uppmärksamhet genom. Jag tror det är med politiker som med alla andra; man vill bli sedda, uppmärksammade och bekräftade. Och för en del ger just den politiska arenan de möjligheterna.

I sken av detta vore det intressant att veta…finns det någon politisk messias i sametinget? Har någon politiker påbörjat sin politiska karriär genom att någon bett henne eller honom om detta?

Jerker Bexelius

Gift trebarnsfar, 42 år, ekonom. Född och uppväxt i Staare med familjerötter från Mittådalen och Tåssåsen. Är efter en karriär i näringslivet nu inne på sitt fjärde år som verksamhetschef på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije. Tror på att tänka stort. Ser ingen konflikt mellan idrott och kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".