VECKANS GÄSTBLOGGARE

"Politiker, utmanar du minoritetslagstiftningen?"

Vi är koloniserade. Speciellt tydligt tycker jag att det är när det gäller den nuvarande minoritetslagstiftningen och bristen på grundläggande diskussioner om innehåll och önskemål om förändringar. Vi accepterar den. Ingenstans (mig veterligt) utmanas den till innehåll och utformning. Kan det vara så att vi är väldigt nöjda med den?

Kanske känner även politiker att det är svårt att utmana en gällande lag. Men hur är det då med de insatser som utförs i lagens namn? Finns det någon politisk debatt om hur vi vill implementera lagen och vad vi faktiskt behöver och vill göra?

Min upplevelse är att det hörs väldigt lite i den politiska debatten om hur partier och delegater förhåller sig till minoritetslagen och de rättigheter som följer med den.

Ann-Helén Laestadius, som bloggade förra veckan, skrev om det samiska språket och betydelsen av att politikerna ser till att verka för vår språksituation. Som landet ligger just nu har hon förstås rätt. Precis som hon skulle ha om hon talade om vikten av att politikerna måste värna våra näringar, traditioner, vår jojk, vår slöjd etc.

För en politiker vore det ju dessutom självmål att uttala sig negativt om insatser för detta. Missförstå mig inte, jag tycker också att detta är jätteviktigt.

Min poäng är att vi genom minoritetslagstiftningens rättighetsfokus också skapat en, på individnivå, kanske ganska kravfylld situation som jag inte uppfattar utmanas från samisk politik.

Kommuner och myndigheter förväntar sig samiskt intresse för alla insatser som görs. Samiska språkambassadörer och samordnare blir pressade att få samiskt gehör för att kunna använda alla resurser som om de inte används fryser inne.

I slutet av kedjan står familjen som just för att de är samer ska, måste, vara intresserade av att placera sina barn i förskolan i andra änden av kommunen. Eller av att lära sig att tala, och använda, sitt samiska språk.

Jag tror att ganska många funderar på sin samiska status. Måste jag gilla och delta i de insatser som genomförs i minoritetslagstiftningens namn för att vara tillräckligt samisk?

Så, politiker; utmanar du minoritetslagstiftningen och de aktiviteter som genomförs i dess namn?

Jerker Bexelius

Gift trebarnsfar, 42 år, ekonom. Född och uppväxt i Staare med familjerötter från Mittådalen och Tåssåsen. Är efter en karriär i näringslivet nu inne på sitt fjärde år som verksamhetschef på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije. Tror på att tänka stort. Ser ingen konflikt mellan idrott och kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".