Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jerker Bexelius Foto: Privat
Veckans gästbloggare

"Jag tycker att det behövs en förändring i grunden"

Idag skriver jag med stora förhoppningar i egen sak. Därmed tar jag en risk…Om politikerna hörsammar mina önskningar kan det i värsta fall slå tillbaka på min egen verksamhet med följden att vi står där utan medel nästa år. Och kanske än värre – utan sametingets välsignelse för vår organisation och verksamhet. Men, den risken är jag beredd att ta då jag tycker att det behövs en förändring i grunden.

Man brukar ibland höra att politiker är modiga. Detta hävdas eftersom de måste ta avgörande beslut som påverkar många och granskas hårt av media och allmänhet. För mig förutsätter modighet att politikern i fråga tydligt tar ställning, rensar bort de personliga kopplingarna och håller sig till det oavsett konsekvenserna för sig själv och andra.

I ett litet samhälle är det förstås svårt då det kanske är oundvikligt att hamna i situationer (eller så är man det ständigt) där man som politiker av skäl som t.ex. släktskap eller näringsrelationer har lojalitetskrav gentemot andra. I frågan om sametingets organisationsbidrag har jag sett lite av den modigheten.

I valtider finns möjligheten att staka ut kursen. Med verksamhetsperspektiv tycker jag att en av de kurser som måste stakas ut är den som handlar om vilken typ av verksamheter och vilka organisationer som framöver ska ges organisationsstöd. Här behövs tydliga alternativ.

Politikerna måste vara modiga och redan i förväg vara tydliga med hur deras politik med hänsyn till organisationsstöd kommer att vara. Man måste våga definiera vilka typer av organisationer man ser som viktiga (och här ska man som politiker ha ett större, helsamiskt perspektiv med en längre vision som grund) och vilka villkor som man vill ska uppfyllas av det organisationsstöd man är satt att dela ut.

Man måste dessutom våga stå upp för de konsekvenser som den väl genomtänkta strategin ger i beslutstillfället och vara beredd på diskussionen som följer i lokalsamhället.

Dagens parlamentariska situation har oundvikligt lett till en situation där nästintill alla organisationer får bidrag. Ingen dock i den utsträckning de egentligen behöver, tyvärr. Mina funderingar idag handlar därför om;

-  Vilka partier har ett tydligt program med prioriteringar för organisationsstöd?
-  Vilka partier är beredda att offra vissa organisationer för att peka ut de nödvändiga och satsa på dessa?

Jerker Bexelius

Gift trebarnsfar, 42 år, ekonom. Född och uppväxt i Staare med familjerötter från Mittådalen och Tåssåsen. Är efter en karriär i näringslivet nu inne på sitt fjärde år som verksamhetschef på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije. Tror på att tänka stort. Ser ingen konflikt mellan idrott och kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".