Veckans gästbloggare

"Vi skulle behöva se större insatser från sametingets sida"

Välkommen till min sista blogg! Som kanske en politiker kan känna det vid offentliga debatter har jag varit ödmjuk inför vilka reaktioner som skulle kunna komma av mina blogginlägg. Samtidigt har jag till viss del varit ute efter just reaktioner men då kanske mest i form av nya processer, beslut och arbetsformer i den politiska världen. Vi får se vad som händer inför och efter valet.

Min sista fundering gäller Sametingets utåtriktade arbete. Vi behöver göra allt vi kan för att bli en kraft som långsiktigt kan påverka övriga politiska strukturer, på såväl nationell som regional och lokal nivå. Här är jag är fullt medveten om att man gör kraftiga insatser för de samiska intressena i förhållande till svenska staten och på riksdagsnivå.

I min verksamhet fungerar vi dock på det regionala och lokala planet och behöver till stor del förhålla oss till den regionala politiken. När jag nu sitter och skriver ett uppmanande brev till politikerna i regionförbundet i Jämtland slår det mig att här skulle vi, regional befolkning och organisationer, behöva se större insatser från Sametingets sida.

Vi skulle behöva hjälp med att få de regionala politikerna att förstå sitt ansvar för samerna som urbefolkning och betydelsen av urbefolkningskulturer som viktiga i arbetet med att skapa identitet och unikitet i regionen. Tyvärr är jag rädd att vi till stor del förbises på regional nivå. Någon sorts samisk lobbyingorganisation som arbetar strategiskt i alla Saepmies regioner skulle behövas. Vad tror ni?

Kanske har de kommande veckornas bloggare redan klart för sig vad de ska skriva om. Jag vill ändå ta tillfället i akt att skicka med ett ämne som jag hoppas att de, eller någon, kan ta upp i sin blogg;

Hur ser du på Sametingets roll och position i framtiden? När framtiden är får du/ni själva bestämma…

Tack för möjligheten att under en vecka få uttrycka mina funderingar på Sametinget, demokratin och politikerna! Förhoppningsvis har de bidragit till nya funderingar även hos er som kandiderar i valet i maj och kanske i slutändan till nya resultat och former. Men var bara lugna, ni kommer sannolikt inte i framtiden se mig i någon samepolitisk talarstol!

Jerker Bexelius

Gift trebarnsfar, 42 år, ekonom. Född och uppväxt i Staare med familjerötter från Mittådalen och Tåssåsen. Är efter en karriär i näringslivet nu inne på sitt fjärde år som verksamhetschef på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije. Tror på att tänka stort. Ser ingen konflikt mellan idrott och kultur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".