VECKANS GÄSTBLOGGARE

"Vem är Sametinget till för?"

Sametinget är ett statligt förvaltningsorgan utan egen makt, och som statlig myndighet är Sametinget tvingad till att följa de beslut som Sveriges riksdag och regering fattar. Sametinget ska främst främja och bevaka frågor som rör samisk kultur. I Norge och Finland är Sametinget ett självständig självstyrelseorgan. Riktigt vad det innebär har jag inte satt mig in i men det låter som att våra grannar har mer att säga till om.

Få se nu om jag får ihop detta rätt...

Svenska statens samepolitik på 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet präglas av rasism och fördomar. Vi har hört talas om skallmätningar, fördomar så som att lappen inte kan lära sig annat än renskötsel. Höga tjänstemän, landshövdingar som talar högt om lappen som lägre stående ras. Språket som förbjöds. Samerna (i synnerhet sydsamerna) beblandades med svenskar och blev i minoritet i samhällena/byarna.

Hur lätt är det då att bevara sin kultur? Vem vill säga att man är lapp när klasskamrater retar och hånar. Lapp blev ett skällsord.

Svenska staten som tog ifrån samerna sin kultur ska nu ett halvt sekel senare lätta sitt samvete. "Här samer, får ni vara med och bestämma men det är vi som sätter reglerna"

Någon annan än jag som har en storebror? Storebröder verkar ha rätt att få sätta reglerna. Inte så kostigt att jag som "förtryckt" lillasyster reagerar över orättvisan i Sametinget.

Därför ställer jag frågan: Vem är Sametinget till för?

Samer som lyckats behålla språket och är renägare verkar ligga högst i rang, sen vet jag inte men jag får i alla fall inte plats i sandlådan. Inget språk och inga renar - vad är jag då?

Jag känner mig lite avundsjuk när jag är i norra delen av Sápmi, där kryllar det ju av samer, de finns ju överallt, de talar samiska! De har på sig samedräkt och små accessoarer med samisk influens till vardags. Fast jag kan även känna en tillhörighet, jag vill springa fram och säga:

-Hörre ni, jag är också same!

Jag vill att kommande generationer samebarn ska växa upp och kunna nyttja sin röst rätt i Sametinget. Det är en medborgerlig rättighet att få vara med och påverka, även om det är val i ett organ som styrs av Sveriges regering.  Men om ytterligare ett halvsekel så kanske det har blivit några förändringar.

Malin Linder, 42 år

Familj: Maken Roger, Joel 15, Agnes 13 och Oskar 12 (som vill vara anonym)
Fritidsintressen: Sport- främst fotboll, vara ute i skogen, handarbete, bakning/matlagning.
Yrke: Gruvmätare
Uppväxt i Malå, bor i Skråmträsk Skellefteå kommun
Vill: Se en  ändring av kriterierna för att bli upptagen i Sametingets röstlängd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".