Veckans gästbloggare

"Hur många är vi och hur många vill vi vara?"

Lite siffror som jag hittat:
80 000 samer i Sapmi varav 20 000 i Sverige
Antal i röstlängden 2013: 8 322
Valdeltagande 2009: 59%
20 000 talar samiska i hela Sapmi, hittar ingen siffra för Sverige.

Nu ska man ju tänka på att den senaste uppskattningen av antal samer i Sverige är gjord på 1970-talet ingen folkräkning är gjord, har vi blivit fler eller färre? Jag har ingen aning, men jag använder dessa siffror för att räkna lite….

Ca 80% av Sveriges befolkning är röstberättigade (över 18 år), motsvarande  siffra för samer i Sverige skulle vara 16 000. Det betyder att ca hälften av Samerna i Sverige har antagits i Röstlängden.  Det finns alltså många potentiella röstare kvar att ragga upp och få med i röstlängden. Förhoppningsvis så är det inte så många i min situation som ansökt men fått avslag, men kanske att det finns de som inte ens försökt på grund av spåkkriteriet?          

Jag undrar vad Sametinget vinner på att inte anta fler Samer i röstlängden? 
Vill ni inte vara fler? Varför väljer Sametinget att inte jobba för att kriterierna ska ändras. Det lämnades in en motion om det år 2007 av Kristina Nordling, Nya Mijjen Geajnoe (enligt hennes kommentar till min första blogg, jag har sett motionen men den var inte daterad och inte namngiven- men nu har jag ett namn), det är 6 år sedan- vad händer?? 

Mina förslag till Sametinget är:
¤ Ut med information till allmänheten – Profilera er som ett samarbetande organ som jobbar mot samma mål. Kommer nog att höja det blygsamma röstdeltagandet.

¤ Starta en databas med historiska dokument på samesläkter, liknande släktforskningsprogram som finns. Det trodde jag att Sametinget hade, de skulle bara skriva i ”Ludvig Stenlund, Malå” sen blipp-blupp så kom det ett register med morfars och min historia.  På så sätt kan språket få sällskap med historisk fakta som underlag till upptagande i röstlängden. Så naivt.

¤ Ut i skolor och berätta vad Sametinget är, det är de kommande unga vuxna som bör fångas upp.  Kanske växer det ett intresse hos ungdomar att kolla upp sin historia.

Sametinget borde vara en stor kraft för alla samer. Om vi blir många fler skulle vi bli starkare - men styrkan kommer endast fram om man ror åt samma håll.

Malin Linder, 42 år

Familj: Maken Roger, Joel 15, Agnes 13 och Oskar 12 (som vill vara anonym)
Fritidsintressen: Sport- främst fotboll, vara ute i skogen, handarbete, bakning/matlagning.
Yrke: Gruvmätare
Uppväxt i Malå, bor i Skråmträsk Skellefteå kommun
Vill: Se en  ändring av kriterierna för att bli upptagen i Sametingets röstlängd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".