Veckans gästbloggare

"En titt på partiernas valprogram"

Jag har en förkärlek till valprogram flottigt, köttigt, och svulstigt som ett rejält märgbenskok eller sött å sliskigt som en marängtoppad marshmallowtårta. Det måste vara en speciell konst att skriva ett bra valprogram, att fånga läsarens intresse och få ut sina hjärtefrågor så kort och koncist som möjligt.

Nu i valtider för Val till Sametinget 2013 så tänker jag kolla in de 9 olika partiernas valprogram. Enligt Valmyndighetens hemsida är 9 partier anmälda men jag hittar ingen ny information om ett parti, Vi samer/Mii Sámit. Deras hemsida var daterad 2001. 

De huvudsakliga målpunkterna är ju naturligtvis rennäring, språket, exploatering, barn/ungdomar, kulturfrämjandet, utbildning och många fler viktiga frågor. Tänker mest kolla hur partiernas öppenhet för ändring av kriterierna för upptagning i röstlängden syns i de olika partiernas valprogram. Eftersom det ligger i linje med vad jag intresserar mig för just nu. Detta betyder inte att jag tycker att detta är den viktigaste valfrågan som partierna bör kämpa för.

Jag är medveten om att det kanske betraktas som ”oviktigt” att ta med på ett valprogram eftersom vi som inte fått rösträtt på grund av de rådande kriterierna ändå inte får rösta. Men jag är övertygad att på längre sikt är det inte en ”oviktig” partipunkt att ta med i valprogram för de partier som tror på en större mångfald och som inte är rädd för urvattning av begreppet same bara för att vi ”fusklappar” inte har något språk.

Detta har jag kommit fram till:

 • Vuovdega- Skogssamerna: Främja samisk samhällsutveckling som är gagn för alla samer - inget om ändring av kriterier
 • Samelandspartiet: Alla samer får plats och är delaktiga i vårt samhällsbyggand - inget om ändrade kriterier 
 • Partiet Samerna: Ett ansvarsfullt politiskt arbete med omtanke om helheten - inget om ändrade kriterier.
 • Min Geaidnu: Kristina Nordlings motion till Sametinget ang ändring av kriterierna.  Vi ska uppmuntra alla samer, oavsett var vi bor att bidra med kunskap i utvecklingen av Sápmi- inte stöta bort någon.
  Inget om ändrade kriterier på hemsidan
 • Landspartiet Svenska Samer: Har inte gjort klart sin hemsida ,27 mars 2013. Hänvisar till 2009 års  valprogram. Vi måste visa på att det finns ingen same som är bättre än någon annan same - inget om ändrade kriterier
 • Jakt och fiskesamerna: Skall verka för all samisk kultur med människan i centrum, alla samer skall regleras av en samelag som registrerats i Sametingets röstlängd enligt sametingslagen. - Inget om ändrade kriterier
 • Guovssonasti: Har inte uppdaterat hemsidan. Alla samers lika värde som folk och individer. Alla samer är samiska kulturbärare. Det ska samhället erkänna och stödja. Sametinget ska istället för Länsstyrelsen slutligen avgöra vem som är same. - Inget om ändrade kriterier
 • Albmut: Vi stöder kriterierna: självidentifikation, igenkännande och erkännande som definition av vem som är same. Arbetar för att 1992 års definition om vem som är same ska gälla. I förlängningen vill vi verka för en mer generös definition, och har perspektivet att sametingets legitimitet ökar om röstlängden och valdeltagandet ökar. 
  Se där- en ändring av kriterierna
 • Vi samer: Ingen ny information

Jag tycker att samtliga partier har ett lättläst valprogam- de som hade ett att presentera på hemsidan. Om jag nu hade varit en förstagångsväljare så hade jag önskat att samtligas partiers hemsida och valprogram skulle vara uppdaterat till 2013.

Till er som är aktiva i samtliga partier så vill jag säga att ni gör det bra som engagerar er! Jag har läst ganska många olika bloggar, hemsidor, artiklar, kommentarer  och förstått att  det finns olika åsikter om engagemang.

Men kom ihåg att det är med enad kraft som vi samer kan påverka vår status i Svenska samhället.

Malin Linder, 42 år

Familj: Maken Roger, Joel 15, Agnes 13 och Oskar 12 (som vill vara anonym)
Fritidsintressen: Sport- främst fotboll, vara ute i skogen, handarbete, bakning/matlagning.
Yrke: Gruvmätare
Uppväxt i Malå, bor i Skråmträsk Skellefteå kommun
Vill: Se en  ändring av kriterierna för att bli upptagen i Sametingets röstlängd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".