Malin Linder Foto: Privat
Veckans gästbloggare

"Same same - But different"

Okej, nu vill jag se förändring! Hoppas att jag genom mina bloggar nått ut till politiker som kan påverka och till samer som är i min situation. Men allra viktigaste målgruppen är de samer som ännu inte ansökt om röstlängd, tänk på att ett av kriterierna är att en förälder är eller har varit upptagen i röstlängden. Detta kan underlätta för era barn.

I min fantasivärld så kommer elever i Svenska skolan att få lära sig ALLT om samernas historia, ingen uteslutning av rasism och statens förtryck. Idag lär sig eleverna mer om Indianernas historia än om samernas VERKLIGA historia. Undrar om Tyska elever får samma förskönande historieundervisning som svenska elever? Om dom får någon alls, jag har tre barn och mittersta går i 6:an och läser lite om samer ganska ytlig läroplan.

Kan Samepartiet göra något för att Samernas rätta historia lärs ut i Svenska skolor?

Håller mig kvar i fantasivärlden. Jag har aldrig sett en dokumentär eller faktaprogram om Samernas historia i tv , eller annan media– nu ser jag inte så mycket på tv så rätta mig om jag har fel. Tänk om Janne Josefsson eller Jonas Gardell skulle se denna blogg och känna ”Yes! Detta måste göras något åt”. Men det är ju i min fantasivärld, det är klart att det finns andra superduktiga regissörer/författare/journalister som skulle göra underverk.

Dags att avrunda: Min man kom med i röstlängden 2009 och hälsar att hans intresse för sitt samiska ursprung ökade i och med att han fått rösträtt. Det innebar att han har gått en språkkurs i Umesamiska och läser allt han kan hitta om samernas historia.

Kanske jag också kan få känna den inspirationen och lära mig samiska igen för det jag lärde mig på modersmålsundervisningen på mellanstadiet är glömt sedan länge.

Tack för alla kommentarer, jag väljer att inte vara med i kommentarsdebatten det sköter andra så bra. Fastnar vid en kommentar: urvattning av samebegreppet…….läskigt uttryck, jag tycker att det klingar rasistiskt.

Detta har sedan länge upphört att vara MIN kamp om att JAG ska få rösträtt - jag kämpar för kommande generationer som kommer att ha svårare att hitta samisktalande mor/farföräldrar. Det är bråttom nu.

Jag undrar vilket parti min man kommer att rösta på…..

Ta hand om er

Heja AIK...å då menar jag ju naturligtvis Skellefteå AIK- det rätta AIK

Malin Linder, 42 år

Familj: Maken Roger, Joel 15, Agnes 13 och Oskar 12 (som vill vara anonym)
Fritidsintressen: Sport- främst fotboll, vara ute i skogen, handarbete, bakning/matlagning.
Yrke: Gruvmätare
Uppväxt i Malå, bor i Skråmträsk Skellefteå kommun
Vill: Se en  ändring av kriterierna för att bli upptagen i Sametingets röstlängd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".