Henrik Blind Foto: Olle Arvidson / Sameradion
Veckans gästbloggare

"Livet är en schlager..."

Jag famlar i dimman då jag tänker på sametinget och i mitt inre hörs Christer Björkmans stämma:  “I hennes tystnad finns så mycket jag vill veta. Så jag stannar hela natten, fast vi är som eld och vatten.”  Det tycks vara soundtracket för de senaste fyra åren. Då känslan är att sametinget har tystnat.

Engagemanget finns med all säkerhet hos de samiska parlamentarikerna men deras röst utanför plenisalen har sänkts till det nästan obefintliga. Det kanske beror på att de har talat sig hesa i frågor som interna valprocedurer och om hur man egentligen ska tyda ordet Proportionellt valsätt?

Fast jag kan sakna det hungriga sametinget som inte räds för att ta samhällsdebatten utanför plenisalens trygga hägn - ett sameting som inte accepterar att man fortfarande i 2010-talets Sverige ska bli ifrågasatt som same, där samiska barn inte får prata samiska med varandra på skolrasten eller om den koloniala mineralpolitiken där majoritetens företrädare slumpar bort naturtillgångar på samisk mark. Sametinget som den samlade rösten för det samiska folket behövs och får under inga omständigheter tystna. 

Tyvärr har samepolitikernas navelskåderi under de senaste åren gjort det fullt legitimt för hen på gatan att tala om sametinget som en lekstuga eller ankdamm - där de valda och de som väljer tycks ha blivit som eld och vatten och vars enda vinnare är de som önskar ostört få fortsätta kolonisera samisk mark och vatten.

Det får inte fortsätta, utan sametinget måste ta fighten och höja sin röst i frågor som berör samer i dess vardag. Det är på det sättet som det samiska parlamentet återuppbygger förtroendet hos sitt folk och sätter sig i respekt hos markprospektörer och majoritetens företrädare.

Så kära Sameting, kom igen nu! Jag vet att du kan så vad väntar du på? Jag tror i alla fall på framtiden och nynnar på fortsättningen av Christer Björkmans sång: ”Kom så länge hjärtat slår. Kom så länge spänningen finns kvar. I morgon är en annan dag.”

Henrik Blind

Mångsysslande 34-åring, bosatt i Jokkmokk och med ett medlemskap i Tuorpon sameby. Han gör sin samhälleliga värnplikt i kommunpolitiken i Jokkmokk och brukar twittra frenetiskt från sametingets sammanträden. Han är svag för dokumentärfilmer och de många roliga och oförutsägbara ordvändningar som brukar komma från sametingets talarstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".