Henrik Blind Foto: Olle Arvidson / Sameradion
Veckans gästbloggare

Svart magi i ett kokande inferno

Alla har vi våra favoriter och i sametinget är det ett ord som används i tid och otid - den magiska trollformeln Ordningsfråga. För då ordet nämns i plenisalen är det som att pausa i realtid och allting börjar gå i slow-motion likt den bästa scenen från Hollywoodfilmen Matrix.

Jag fascineras över den färdighet och precision som vissa av sametingets ledamöter har för att använda denna Harrypotterska besvärjelse som i bästa fall skapar lugn i lokalen men lika ofta gjuter olja på vågorna. Det är något med ordet som triggar igång giganterna, för helt plötsligt är man i ett epicentrum av svartmagi där den ena ledamoten efter den andra slänger iväg nya besvärjelser från den svarta bibeln Sametingsordningen.

Det som för en stund sedan var en spegelblank insjö har förvandlats till ett kokande inferno där vindarna tycks blåsa från alla håll. Från min stilla plats på stranden funderar jag hur detta gick till. Och framförallt hur ledamöterna ska lyckas navigera tillbaka till lugnt vatten, då roddarna är i luven på varandra och kapten, det vill säga mötesordföranden, har förvandlats till ett eget åskmoln.

Det hela blir ännu mer bisarrt då allting övervakas av en uppstoppad ripa som med sin tomma och döda blick stirrar ut över mötesförsamlingen från sin vanliga plats på relingen, förlåt jag menar podiet. Det är så mycket energi i rummet att om den hade gått att omvandla till riktig energi så hade Sverige för länge sedan kunnat avveckla kärnkraften och varit en ledande nation vad gäller förnyelsebar energi. 

Helt plötsligt blixtrar åskmolnet, det vill säga mötesordföranden, till och drar en lång harang med hänvisningar till både den svarta bibeln och Svea rikes grundlag och plötsligt är lugnet tillbaka. Fråga mig inte vad som egentligen hände men det är som att New Yorks stadspuls har blivit utbytt till byatempot i Jokkmokk en helgdag i april. Jag lutar mig tillbaka på min läktarplats och väntar med spänning på att det magiska ordet ska nämnas igen samtidigt som jag stilla tänker: ”Håll till land!”

Henrik Blind

Mångsysslande 34-åring, bosatt i Jokkmokk och med ett medlemskap i Tuorpon sameby. Han gör sin samhälleliga värnplikt i kommunpolitiken i Jokkmokk och brukar twittra frenetiskt från sametingets sammanträden. Han är svag för dokumentärfilmer och de många roliga och oförutsägbara ordvändningar som brukar komma från sametingets talarstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".