VECKANS GÄSTBLOGGARE

Talets silver kräver platinans skärpa

140 tecken. Det är ramverket som varje twittrare har att hålla sig till. Hur man än önskar att få med sina favoritformuleringar så censureras alla ord över de magiska hundrafyrtio. Skoningslöst och utan empati. Det är med stor sorg som man måste ta till storsläggan och döda sina darlings av ord. Den begränsningen har inte våra sametingspolitiker.

De kan begära ordet och kan behålla det i all evighet utan några begränsningar på antalet ord. Stundtals kan ett sametingsmöte misstas för en branschmässa för evighetsmaskiner av en speciell typ - ni vet sådana som producerar ord som staplas på varandra till meningar som aldrig tar slut. 

Ibland får jag för mig att evighetsmaskinerna går på den luft som har gått ur åhörarna då evighetspratarna är inne för andra andning. För de kan tala under alla omständigheter och torde inte bli störda av vare sig syrebrist eller en mindre jordbävning.

Jag fascineras av monologmästarnas ordrikedom och deras oförutsägbara sätt att sy samman resonemang. Det gäller att vara djupt koncentrerad och det krävs många klunkar av energidricka för att hålla skärpan och hänga med de tvära kasten mellan ämnena.

Om det finns en enda grundregel för dessa ordens maratonlöpare så är det att man kan prata om vad som helst oavsett ärende och utan någon tidsgräns. 

Det kan stundtals bli riktigt underhållande och känns som en freudiansk resa in i intellektet på dessa ordens duracellkaniner. För man har ingen aning om vart monologen kommer att sluta och när den väl gör det så har man för länge sedan glömt bort varför talaren begärde ordet.

Det finns ett ordspråk som säger att tala är silver och om det stämmer så torde sametingets medaljskåp blänka av idel silvermedaljer. Även fast det kan finnas stunder då jag önskar att det hade funnits en twittersk begränsning av ord så är de många och långa ordvändningarna delvis charmen med sametinget. Same, same but different. 

Henrik Blind

Mångsysslande 34-åring, bosatt i Jokkmokk och med ett medlemskap i Tuorpon sameby. Han gör sin samhälleliga värnplikt i kommunpolitiken i Jokkmokk och brukar twittra frenetiskt från sametingets sammanträden. Han är svag för dokumentärfilmer och de många roliga och oförutsägbara ordvändningar som brukar komma från sametingets talarstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".