Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Madeleine Renhuvud
VECKANS GÄSTBLOGGARE

Vem vill ha min röst? Och varför är det viktigt att just jag röstar?

Har alltid tyckt att det är en medborgerlig plikt och förmån att rösta. Har varit av den uppfattningen att röstar man inte så har man inte heller rätt att klaga eller ha någon åsikt. Men vem ska då stå för mina åsikter och vem främjar mina intressen i det samiska samhället? Det frågar sig Madeleine Renhuvud, som idag gör entré som veckans gästbloggare här på vår valwebb. 

Jag kom på när jag fick frågan om att blogga att jag inte ens engagerat mig i valet så mycket den här gången och hur ska jag då motivera och få mina tre barn som nu alla får rösta att de ska engagera sig och rösta för ett bra Sameting.

Jag som åker runt i skolor i hela Dalarna och föreläser om samer, vår kultur och vår historia, berättar för icke samiska barn om hur viktig kampen för att höras och vara delaktig i samiska frågor har varit och om varför vi firar vår nationaldag. Om hur vi samer vill vara med och bestämma i det som gäller Sverige och det samiska. Så jag om nån måste ju engagera mig och rösta för att få chans att påverka. 

Min yngsta dotter frågade mig om varför hon skulle rösta och vad jag skulle rösta på?

Blev lite ställd och kom på att jag detta val inte har en blekaste aning.  Jag kan ju göra det enkelt för mig och rösta på det jag röstat på förut, men vet ju inte ens vad de står för längre.

Vilka frågor är då viktiga för mig och vad är viktigt för mig i det samiska? Försökte lista vilka hjärtefrågor som är mina och kom fram till dessa:

  • språket
  • skolan
  • rennäringen
  • kultur

När jag försöker hitta vilka partier som värnar om dessa frågor i alla fall så ser jag att det gör ju alla på något vis. Alla partier värnar om dessa frågor har jag sett, men får ingen klar bild (faktiskt ingen bild alls) av hur de ska gå tillväga.

Inga konkreta förslag på hur de vill jobba med att stärka språket, hur de tänker kring skolan, vad för kultur som de vill satsa på och vad de tänker kring rennäringen. Jag vet inte riktigt hur jag ska hitta dessa frågor och då undrar jag hur de som ska välja för första gången ska hitta?

Jag efterlyser mer tydliga frågor, förslag och engagemang. Mer konkreta förslag och hur man tänker i de olika frågorna. Inte några fina väl valda ord som låter vackert men lovar lite. Jag bryr mig egentligen inte om vilket parti som vinner utan att vi samer syns, hörs och deltar i det svenska samhället, att språket stärks för alla dialekter och över hela Sverige, att skolorna i hela landet får kunskaper om samer, att samebarn i hela landet får bra skolgång och utbildning i sin kultur, sitt språk och sin historia, att rennäringen får fortsätta att vara en näring och att man stöttar dem som vill jobba med det, och att all samisk kultur får möjlighet att synas både för samer och om samer i större utsträckning.

Jag kommer att återkomma till dessa frågor i veckan och mitt bloggande kommer att vara enbart mina tankar och erfarenheter i dessa för mig viktiga frågor.

Jag vill rösta och jag kommer att rösta. Hoppas bara att informationen och kommunikationen från de samiska partierna kommer att öka och hitta mig de sista veckorna som är kvar fram till valet.

Madeleine Renhuvud

44-årig samekvinna och mor, född och uppvuxen i Mittådalens sameby, även verksam och tillhörande Idre Sameby mellan åren 1987-2004. Nu boende i Falun sedan år 2004 dit jag flyttade med mina 3 barn för att utbilda mig till lärare. Titulerar mig som lärare i bild, slöjd och sydsamiska, konstnär, illustratör, författare, skribent, föreläsare och renägare.  Har stort engagemang med information och kunskapsspridning av det samiska för barn och ungdomar och reser nu runt i hela Dalarna på skolor för att lära ut om samer, samisk kultur och minoritetsinformation på uppdrag av Landstinget Dalarna. Gav 2011 ut barnboken ”Miesie Mavve” på sydsamiska som hösten 2013 även ska ges ut på nordsamiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".