Madeleine Renhuvud
Veckans gästbloggare

Varför ska man behöva veta något om samer?

En dag när jag var på en skola i Dalarna och föreläste, kom jag att fundera kring mitt jobb som lärare och min roll som same.

I och med den nya läroplanen så har jag fått möjlighet att åka runt i skolor och sprida kunskaper om oss samer.  Jag tycker att det är bra att kunskapskraven har stärkts, för äntligen får lärare och skolor i hela Sverige ett krav på sig att elever ska få kunskaper om sin egna urbefolkning. Man kan undra varför det ska behövas, men har märkt när jag åkt runt att kunskaperna om samer är väldigt bristfälliga.

En gång var det en kille i 12 års ålder som fnissande frågade om jag bodde i skogen i en hydda, en annan gång var det en flicka som jag hörde viska till sin kompis: ”hon ser ju helt vanlig ut”. Vet inte om det var av lättnad eller besvikelse hon gjort denna upptäckt.

Jag förvånas ständigt av den syn som människor i Sverige har på samer. Ibland har jag svårt att vara ödmjuk och förstå att dumma och förlöjligande påståenden ofta beror på okunskap, gamla fördomar och för att det som är lite annorlunda kan vara ett hot. Är dock lite lättare när det är ett barn i skolan. Det är år 2013 och fortfarande vet folk nästan inget om samer. Tycker det är både konstigt och skrämmande.

Bor du i kåta, heter alla samer något med ren, har du mobil, vet du vad en dator är? Är frågor jag fått. En av mina samiskaelever berättade att hennes kompisar inte hade vågat följa med henne hem när de var små för att de trodde att de åt konstig mat. Jag vill att folk ska förstå att jag är en helt vanlig människa i vanliga kläder, men med en kultur, ett språk och seder som skiljer sig från det övriga samhället och att jag vill bevara och ha kvar det i mitt liv.

När minoritetsspråksgruppen för Landstinget Dalarna frågade mig på hur jag tyckte att vi skulle sprida information om samer så svarade jag direkt att självklart är det i skolorna. Det är där vi kan sprida kunskaper även till de som inte vill veta. Jag tycker att det borde vara något som sametinget borde hjälpa till med och satsa på. Har märkt att det har enormt stor genomslagskraft, intresset är stort även hos dom som har fördomar i början av lektionen.

Efter de fått ställa sina fördomsfulla, okunniga frågor och jag berättar om mitt liv, min historia, mitt språk och vår kamp för existens så lyckas jag alltid få en intresserad och lyssnande publik med önskan om att jag ska komma tillbaka.

Har även fått förfrågan om tips till skolarbeten, arbetsblad, filmer, litteratur m.m. Vi behöver jobba med att förnya läromedlen som finns, göra eget läromedel med vår syn och med våra kunskaper om vår historia, gärna levande berättelser från de som är äldre och levt i den gamla tiden. Nya sagoböcker skrivna av samer både på samiska och svenska, för de allra yngsta. Lättare att hitta det som redan finns. Och in med krav i lärarutbildningen på utbildning om samer. För ska de börja leta själva så vet vi inte vilket material de väljer att lära ut.

Jag blev intervjuade av några gymnasieelever för någon vecka sen till ett examensarbete.
En fråga var: Vi har hört att många samer vill ha ett eget land, kallat Sameland. Hur ser de flesta samerna/ du på det? De undrade även vad sametinget var för något.

Alltså! Vi måste ut i skolorna och sprida kunskap. Nu!

Madeleine Renhuvud

44-årig samekvinna och mor, född och uppvuxen i Mittådalens sameby, även verksam och tillhörande Idre Sameby mellan åren 1987-2004. Nu boende i Falun sedan år 2004 dit jag flyttade med mina 3 barn för att utbilda mig till lärare. Titulerar mig som lärare i bild, slöjd och sydsamiska, konstnär, illustratör, författare, skribent, föreläsare och renägare.  Har stort engagemang med information och kunskapsspridning av det samiska för barn och ungdomar och reser nu runt i hela Dalarna på skolor för att lära ut om samer, samisk kultur och minoritetsinformation på uppdrag av Landstinget Dalarna. Gav 2011 ut barnboken ”Miesie Mavve” på sydsamiska som hösten 2013 även ska ges ut på nordsamiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".