VECKANS GÄSTBLOGGARE

Idag vill jag prata om sameungdomars psykiska ohälsa

Vi kan inte blunda för det längre. Det är bra att samiska kyrkan arbetar mer med det, men tror även det måste tas mer på allvar och lyftas på högre nivå.

Min dotter säger att; ”alla mår vi dåligt å att det är ert fel”. Oron för framtiden, oron för att orka, ha råd, ha tid, ha kraft och att duga till. Ska jag föra mitt arv vidare, ska jag svika mitt folk och min släkt? Får jag plats, blir jag accepterad för den jag är? Vad vill jag och vad kan jag?

Varför tar så många unga samer sitt liv och varför talas det så lite om det politiskt? Visst är den stora frågan om rätt till land och vatten viktig och jag tror att den frågan också har stor del i den samiska ohälsan. Att inte veta om man har rätten till land att bedriva näringar är ett enormt stressmoment som kan leda till depression och sömnlöshet.

Att hela tiden strida för rätten att finnas och att verka i det område samerna alltid har funnits. Men vi behöver även ta tag i och våga lyfta att allt fler mår dåligt pga att de inte kan, vill eller törs satsa på olika samiska näringar eller inte känner sig hel eller hittar sin identitet.

Idag blir arbetet i samebyarna allt tyngre och näringen svårare att orka med. Jag hör många som är stressade och känner maktlöshet. Stress leder till många följdsjukdomar och påverkar både vår egen hälsa och hur vi kan verka med andra. Något som är otroligt viktigt i det samiska levnadssättet där vi är beroende av varandra.

I dagens samhälle blir allt fler deprimerade och utslitna. Prestationskraven på oss alla ökar både när det gäller jobb, familj och fritid. Vi ska vara presterande och kreativa dygnet runt och vi är inte duktiga nog om vi inte med gott samvete kan tala om hur mycket vi jobbar, hur många jobb vi har och hur viktig just jag är för att jobbet ska bli genomfört.

Vi ska även serva och värna om kärnfamiljen. Medan middagen puttrar i grytor, kastruller och former och brödet gräddas i ugnen så kan vi måla om ett rum, göra knipövningar, pussa på familjen, stycka en ren och sy en kolt i både traditionell och modern stil .

Vi bör också hinna med minst en timmes träningspass och fredagsmys i den nya soffan varje dag, och helst inte fråga någon om hjälp utan klara allt själva.

För att leva väl, sa min läkare att vi måste ha balans mellan jobb, hemaktivitet, fritid och vila. I renskötselsåret ingick förr naturliga viloperioder för att orka med hela årets arbeten. Nu måste ungdomar passa på att ta extraarbeten under dessa viloperioder samt ha binäringar året runt för att klara sig ekonomiskt.

Man måste även kunna allt, och då menar jag ALLT. Gamla traditioner, språket, det fysiska arbetet i renskogen, vara ekonom och revisor, vara vältalig och ha pressvana, kunna lagboken, ha kunskap om hälsa, psykologi och vara duktig inom det mesta.

Inte bara de som har chans att fortsätta bedriva renskötsel känner nog stress och oro. Alla de som vill satsa på mer samiska näringar, söker  identitet och tillhörighet kan känna sig vilsna och osäkra på sig själv, sin existens och sin tillhörighet.

Jag ser för många ungdomar i mitt yrke och i den samiska världen som inte mår bra i olika former. Ätstörningar, alkohol, ilska, depression eller självmord är olika uttryck för att något är fel. Jag vet inte vad vi ska göra, jag vill bara att det måste lyftas och att inte fler som jag känner ska drabbas av psykisk ohälsa.

Madeleine Renhuvud

44-årig samekvinna och mor, född och uppvuxen i Mittådalens sameby, även verksam och tillhörande Idre Sameby mellan åren 1987-2004. Nu boende i Falun sedan år 2004 dit jag flyttade med mina 3 barn för att utbilda mig till lärare. Titulerar mig som lärare i bild, slöjd och sydsamiska, konstnär, illustratör, författare, skribent, föreläsare och renägare.  Har stort engagemang med information och kunskapsspridning av det samiska för barn och ungdomar och reser nu runt i hela Dalarna på skolor för att lära ut om samer, samisk kultur och minoritetsinformation på uppdrag av Landstinget Dalarna. Gav 2011 ut barnboken ”Miesie Mavve” på sydsamiska som hösten 2013 även ska ges ut på nordsamiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista