VECKANS GÄSTBLOGGARE

Hur fångar man förstagångsväljarna?

Funderar på hur jag ska avsluta min bloggvecka och tänker på min inledning om vad som är viktiga frågor för mig i valet. Jag tror i alla fall att samepolitikerna ska försöka tänka på hur de ska få de ungas röster för de är de som är Sápmis framtid och de är de som vill vara med och forma ett framtida samiskt hållbart samhälle för ALLA samer.

Tror de unga blir viktiga i detta val, om de ids rösta förstås. Vi måste få de unga att förstå hur viktigt det är att rösta.

Rätt till land och vatten och samers rättigheter är nog en viktig fråga för alla, men främst för de som funderar på sin framtid. Går det att satsa på renskötseln, har vi ens en möjlighet att få fortsätta bedriva ett samiskt samhälle? För att kunna det så måste vi få erkännande som en viktig del i Sverige och norden.

Språket är mer viktigt än vi någonsin kan ana tror jag. I språket finns så många identitetsbärande pelare och alla som vill ska ha rätt och lätt att få lära, utveckla och bevara det samiska språket. För även om vi har olika samiska varieteter så förenar det mer än delar ett folk och en kultur.

Vi ska vara rädd om vårat hjärtespråk och vi måste höja statusen. I Älvdalen tex får ungdomar och elever som väljer att läsa älvdalska ett stipendium, det kan vara en morot som får igång många, men det ska Svenska staten som tog ifrån oss språket dela ut direkt inte ge till Sametinget att förvalta. Sverige måste ta sitt ansvar i större utsträckning och inte lämna över och sen säga att nu har vi sonat vårat brott. Men Sametinget kan komma med förslag och ligga på.

Sen skolan och de unga. Ut med info om Sametinget i skolorna, på gymnasium och ungdomsarenor. Visa att ni bryr er, att deras röster är viktiga och att ni vill satsa på de unga. Ge tydliga och raka förslag på vad ni tänker göra för de unga, skolan, psykisk ohälsa, att kunna starta företag, renskötseln, kultur, rättigheter m.m

Var lite modiga. Jag skulle vilja att detta val blev det val då jag ser att det val jag gör har betydelse. Jag tror många politiker lutar sig tillbaka och litar på sin personlighet. Att de ska bli valda av släkt och vänner för de vet vad man står för. Men vet vi det egentligen? Vet vi vilka frågor man kämpar mest för, var man står när det gäller och vad den gör för mig som inte är politiskt aktiv?

Jag vill veta att den jag röstar på står för ett enat Sápmi, kämpar för skolan och de unga, för rätten till land och vatten och kämpar för samers rätt.  Jag vill också veta om den personen eller partiet har någon plan för att vi ska nå dit, för det jag vill det tror jag de flesta vill, men jag vill ha hjälp med hur vi ska gå tillväga, om det finns någon ide eller strategi, och det är nog så man kan nå de unga.

För annars tror jag de tar någon de känner och det kan ju bli väldigt bra, för det finns otroligt många duktiga kämpar som arbetar politiskt och jag beundrar alla som engagerar sig i samiska frågor. Men som min dotter sa när vi skulle försöka se vad de olika partierna stod för härom dagen:

Jag förstår ingenting, kan vi inte titta på vallistorna istället och se vilka som är med.

Jag måste erkänna att även jag tänkte när jag satt där med henne och tittade på vallistorna, att det är ju enklare om jag väljer utifrån de personer som jag känner och som jag tycker är bra.

För inte kan jag se någon stor skillnad på partiernas paritprogram. Men, vi har i alla fall skrivit in alla debatter och partiutfrågningar som är på valkalendern i vår egen kalender. Så att jag sedan med gott samvete kan säga att jag vet vad mitt parti står för och förhoppningsvis så blir mitt val utifrån vad som sägs och att det kanske stämmer med någon av de personer som jag tycker är bra företrädare för oss samer.

Lycka till och tack för mig.

Madeleine Renhuvud

44-årig samekvinna och mor, född och uppvuxen i Mittådalens sameby, även verksam och tillhörande Idre Sameby mellan åren 1987-2004. Nu boende i Falun sedan år 2004 dit jag flyttade med mina 3 barn för att utbilda mig till lärare. Titulerar mig som lärare i bild, slöjd och sydsamiska, konstnär, illustratör, författare, skribent, föreläsare och renägare.  Har stort engagemang med information och kunskapsspridning av det samiska för barn och ungdomar och reser nu runt i hela Dalarna på skolor för att lära ut om samer, samisk kultur och minoritetsinformation på uppdrag av Landstinget Dalarna. Gav 2011 ut barnboken ”Miesie Mavve” på sydsamiska som hösten 2013 även ska ges ut på nordsamiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".