Ol-Johán Sikku, nytillträdd ledare för partiet Min geaidnu
Partiledarintervju

"Möjligheter till förändring"

Idag startar partiledarintervjuerna i Sameradion. Nio partiledare ska utfrågas och den som först tar plats i studion är Ol-Johán Sikku, Min Geaidnu. Vi har pratat med honom inför sändningen och han menar att det finns möjligheter att förändra och utveckla Sametinget.

Hallå där, Ol-Johán Sikku, nyvald partiledare för Min Geaidnu. I dag startar Sameradions partiledarintervjuer inför sametingsvalet 19 maj och du är först ut.
Hur är formen?
Jag är inspirerad eftersom jag ser möjligheterna till förändring och utveckling av Sametinget.

Hur känns det att komma igång?
Det känns bra med tanke på att vi i Min Geaidnu har lyft upp politiken på en ny nivå där Sametinget ska bli ett föredöme att vara stolt över.

Nu startar valrörelsen på allvar. Vad hoppas du på?
Jag vill lyfta fram behovet att ett modernt och offensivt ledarskap i Sametinget som törs ta stora utmaningar mot andra intressen samtidigt som vi själva tar ansvar för hur det samiska samhället ska utvecklas.

Hur förbereder man sig bäst?
Vi måste se Sápmi i framtiden, hur vi vill att det ska vara om tio eller trettio år. Då vet vi hur vi ska förbereda oss.

Vad hoppas du kunna lyfta fram i partiledarintervjun?
Vi ska uppvärdera vårt kultur till samma nivå som alla andra i världen. Vi har rätt till Självbestämmande utifrån en mångfald av FNs konventioner och deklarationer, så vi ska ta det initiativet för första gången i historien. Då kan vi försvara våra rättigheter till våra marker och utveckla Sápmi utifrån vår egen kultur.

Info:
Partiledarintervjuerna sänds i Sameradion kl. 15:30-16:00, måndag till torsdag i P2 och P6.

Ol-Johán Sikku

Ålder: 54
Bostadsort: Östersund/Soppero
Yrke: Utvecklingskonsult

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista