1 av 2
Vargstaten, av Anders Sunna
2 av 2
Konstverk av Anders Sunna
VECKANS GÄSTBLOGGARE

Söndra och härska

Förr visste Svenska staten hur många Lappar det finns i Sverige. Men när detta blev Samer och Sameting skall folket få själva tycka och känna sig som SAMER.

Att vi fick överhuvudtaget ett Sameting utan större kamp av staten luktar inte bra. För den bästa ställningen en stat kan ha för att göra så stor skada som möjligt och ändå behålla sitt ansikte som en rättstat för omvärlden, är just att härska och förstöra inifrån.

För att inte staten ska tappa ansiktet så är det viktigt att vi hackar på varann, ELLER?

Med staten som metar abborre så behöver man mask på kroken för att det ska hugga, gör man rätt som jagar statens mask. För de visar vad vi ska hugga på. Blir man då för bekväm att jaga endast deras mat, än den mat du faktiskt slipper att hamna på kroken för. Bara du orkar kämpa.

För vad smakar bäst egentligen i slutändan?

Anders Sunna

28 år, pappa och konstnär från Kieksiäisvaara i Pajala kommun, nu bosatt i Vännäs, Västerbotten. Tillhör Sunna-gruppen, en 40-årig (pågående) kamp om rättigheter mot Norrbottens länsstyrelse och Sattajärvi koncessionssameby. 
Har gått Konstfack i Stockholm och Umeå Konstskola. Ställt ut tre gånger på Liljevalchs vårsalong samt utsmyckning av Gällivare tingsrätt. Har tillsammans med fotografen Michiel Brouwer väckt stor uppmärksamhet med utställningen Maadtoe som visar Sveriges mörka historia och hur samer än idag blir behandlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".