1 av 3
30km tvång av Anders Sunna
2 av 3
Anders Sunna är denna veckas gästbloggare.
3 av 3
Utfodring av Anders Sunna
Veckans gästbloggare

Staten maskar med ILO:s konvention nr 169

1999 skrev Sven Heurgren(ILO utredaren/statsman):
"Min bedömning blir sammanfattningsvis att Sverige kan ansluta sig till ILO:s konvention nr 169, men att detta inte bör ske förrän ett antal åtgärder som rör samernas rätt till mark har blivit genomförda. JAG RÄKNAR MED ATT DET ÄR EN PROCESS SOM TAR CIRKA FEM ÅR."

Men det är klart att inte staten kan skriva på ILO:169.
Som kolonialmakt måste de först tömma Sápmi på alla naturrikedomar innan man skriver på. Och använda upp renarna som utfodring för statens söta rovdjur för att få en stark stam.

För visst har det blivit så att renskötande samer ska göra det och får rovdjurs ersättning. Men hur ska man med dessa ersättningar få tillbaka döda renar? Kanske hyra en duktig präst. Nej, man kan inte leva som rovdjursuppfödare med sina renar, för vi ska väl ha en fungerande rennäring.

Men största rovdjuret är STATEN oavsett man bedriver rennäring eller inte.
Bara att man tillhör en minoritet i ett demokratiskt samhälle så är man alltid förlorare.

Anders Sunna

28 år, pappa och konstnär från Kieksiäisvaara i Pajala kommun, nu bosatt i Vännäs, Västerbotten. Tillhör Sunna-gruppen, en 40-årig (pågående) kamp om rättigheter mot Norrbottens länsstyrelse och Sattajärvi koncessionssameby. 
Har gått Konstfack i Stockholm och Umeå Konstskola. Ställt ut tre gånger på Liljevalchs vårsalong samt utsmyckning av Gällivare tingsrätt. Har tillsammans med fotografen Michiel Brouwer väckt stor uppmärksamhet med utställningen Maadtoe som visar Sveriges mörka historia och hur samer än idag blir behandlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".