Sametingets styrelseordförande Per-Mikael Utsi. Foto: Sophia Rehnfjell/ SR Sameradion
Partiledarintervju

"Rätten till mark och vatten viktigast"

På torsdag är det dags för partiutfrågning med Per Mikael Utsi, partiledare för Guovssonásti. Utsi ser fram emot att få svara på frågorna och kommer att lyfta frågan om rätten till mark och vatten som en av partiets viktigaste.

Hallå där, Per-Mikael Utsi. Idag ställs du till svars i Sameradions partiledarutfrågningar. Är detta något du sett fram emot?
 – Ja, det är en förmån att få svara på frågor och fördjupa sig i frågeställningar kring samiskt liv och kultur.

Du är ju samtidigt heltidanställd styrelseordförande för Sametinget. Har du tid med valrörelsen egentligen?
 – Ja det har jag, eftersom uppdraget som styrelseordförande inte är regelbundet, ibland långa dagar, helgarbete och tidskrävande resor. Däremellan finns lediga dagar för återhämtning, privatliv och annat. De andra har ju också en liknande situation, arbete och privatliv ska kombineras med valarbetet.

Vilket uppdrag är viktigast i valtider – som styrelseordförande eller som partiledare för Guovssonásti?
 – Jag sköter i första hand mitt uppdrag som styrelseordförande. Partiledaruppdraget kommer i andra hand under ledig tid. Så är det nog för oss alla.

Vad blir ditt viktigaste budskap i partiledarintervjun?
1. Rätten till mark och vatten, eftersom det varit en olöst fråga i statens samepolitik i mer än 20 år.

2. Rennäringen - förvaltning och stöd, eftersom det är en viktig grund för kulturbevarandet och Sametingets största myndighetsuppgift, i kronor och personal räknat

3. Språket, eftersom vi håller på att förlora vårt språk utan att vi kan eller vill göra rätt saker för att återta och utveckla det

Per Mikael Utsi

Ålder: 66 år

Bostadsort: Seidegava, Arjeplog

Yrke: Styrelseordförande (f.n.), annars renskötare, konsult m.m.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista