Scenen. Foto: Anton Hultberg Hansen
1 av 2
Operaelever i Såpoperastudion. Foto: Anton Hultberg Hansen
2 av 2
Operaelever i Såpoperastudion. Foto: Anton Hultberg Hansen

Såpoperastudion - en realityserie av Ella Petersson

Följ med oss bakom kulisserna, bakom ridåerna och operaposerna. Till de gamla fabriksbyggnaderna i Hammarby Sjöstad där industriproduktionen har avstannat och kulturproduktionen har tagit vid. Möt unga människor som brinner för denna subkultur; som drömmer om att vara Tatjana, Tosca eller Don Giovanni.

Det är människor som har vigt sina liv åt operakonsten väl medvetna om att chansen att lyckas är minimal. Att satsa på en karriär som operasångare är en fysisk prestation som motsvarar en elitidrottssatsning. Utöver det måste man behärska skådespeleriet och man måste klara av att studera in en krävande repertoar. Sist men inte minst måste man hantera den psykiska press som det innebär att bli bedömd av Operahögskolans jury.

I Såpoperastudion följer vi en klass med operaelever från terminsstart fram till den spännande finalen – operahögskolans antagningsprov i slutet av mars. Vi är med vid repetitionerna, föreställningarna och festerna. Vi skildrar triumferna, nederlagen och intrigerna. Under antagningsveckan kommer vi att ha daglig bevakning av sökningarna – vem kom in, och vilka åkte ut?

Såpoperastudion är en realityserie; Den första av sitt slag i P2. – Jag har valt denna genre för att den är överlägsen i sitt sätt att skapa identifikation och kontakt. Där operavärlden fokuserar på målet stannar vi upp på vägen, säger Ella Petersson, programledare och producent. För bakom maskerna, gestiken och det högtravande tonfallet finns människor av kött och blod.

Ella Petersson har varit programledare för P2:s morgonprogram Aurora. Hon har själv studerat opera vid Stockholm Operastudio, sökt Operahögskolan och inte kommit in.

Från 2009

Tyvärr kan vi inte längre erbjuda lyssning på programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".