Måndag 30 mars 2009

Del 8: Auditionskräck och byxroller

Ansökningarna till Operahögskolan sker denna vecka. Men Thomas (som av många varit förhandstippad) ska inte söka. Han har nämligen en sådan fruktansvärd auditionskräck att han inte tänker ställa sig inför juryn. 

En förlamande rädsla som många sångare drabbas av. Såpoperastudion sökte upp en coach i ämnet: ”Det stora felet är att man tänker på sig själv, det är bara jag, jag jag. Tänk på Verdi. Tänk på Mozart”, säger teatermannen och regissören Juri Lederman som har mångårig erfarenhet av att utbilda såväl skådespelare som företagsledare i konsten att övervinna rädslor och framträda på scen.

Avsnittet djupdyker också i begär och den manliga klädedräkten. Byxrollerna är många i operahistorien. Hedda får leta nya sidor hos sig själv när hon ska sjunga Cherubin, och Eva Haglund gör research om ungas sexualdebut. Desirée resonerar om det könsöverskridande då hon fått en känslostyrd byxroll i vårens uppsättningar. Så söker vi upp teatervetaren och genusvetaren professor Tiina Rosenberg som har skrivit boken ”Byxbegär”, som handlar om kvinnor i mansdräkt på scenen. 

Från 2009

Tyvärr kan vi inte längre erbjuda lyssning på programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".