Mellan klimathot och ekonomisk kris

Det första programmet i serien handlar bland annat om hur Frankrikes president Nicolas Sarkozy lyckades baxa igenom EU:s klimatpaket. Det börjar med två möten i december som ska bli grundbultarna i bygget av ett globalt klimatavtal i Köpenhamn under det svenska ordförandskapet i EU.

EU:s stats- och regeringschefer förbereder sig för ett avgörande toppmöte. Frankrike ska avsluta sitt ordförandeskap med att rädda ekonomin och klimatet. Efter nästan ett år av lobbying och förhandlingar är det till slut dags. Ett bindande klimatavtal inom EU ska bli avstampet mot en global uppgörelse om klimatet i Köpenhamn i december 2009.

Samtidigt pågår en process i polska Poznan där FN:s klimatmöte hållit på i över en vecka. Detta möte har en minst lika avgörande roll för klimatet och vår framtid.

Och i Neptunsalen på den svenska EU-nämnden sitter statsminister Fredrik Reinfeldt och förankrar sin EU-politik parlamentariskt. Det ser ut som en välkänd och lite halvhjärtad dans. I teorin kan nämnden tvinga regeringen att ändra politik, i praktiken går den inte emot alliansens majoritetsregering, och det vet alla där inne. Två ledamöter reserverar sig. Det är lugnet före stormen.

Programmet följer regeringstjänstemän, byråkrater, parlamentariker, miljögrupper och lobbyister från industrin under några dramatiska dagar i december förra året. Mycket står på spel. Både ekonomin och miljön ska räddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".