10 mars - Vackert citrongräs

Södra Sofielund, Malmö

Jag försöker från år till år börja med mina frösådder allt senare. Börjar man för tidigt så kommer dom upp, blir väldigt långa och blommor eller frukter får ingen näring, å så blir skörden mager.

Men det är så svårt när man längtar efter att framkalla våren tidigt i fönstren. Vi bor i ett parhus mitt i stan i Malmö och har en liten plätt att odla på utomhus också, så en hel del frösådder är tomater, squash, gurka och annat som man kan äta. Annars är kryddor och färskpotatis några favoriter.

I det första programmet ska vi prata om exotiska växter och eftersom jag och min man har bott i Sydostasien så försöker vi oss gärna på det.

Här är en bild på förra årets citrongräs, som överlevt vintern i ett svalt fönster.

Men årets försök, kanske den tredje i ordningen, att odla okra misslyckades snabbt, fröet kom upp, och la sig ner och dog. Har något tips hur man ska göra?

För att pigga upp mig köpte jag lite färdiga vårlökar och planterade i ljusa och vita krukor, kanske ett litet försök till stilen ”shabby chic”. Vi ska försöka prata mycket om trender och om att styla sina egna odlingar efter vem man är i programmet.

I år fick ett hemmabyggt bord med fin vit linneduk, och över det en genomskinnlig plastduk över, tjänstgöra som odlingsord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista