1 av 2
Eva Robild och Camilla Thomasson.
2 av 2
Zehera Asani Mahmuti (foto: Åsa Kjellman Erici) och Lena Israelsson (foto: Q media).

Kom igång på balkongen

Måndagen den 13 april börjar serien ”Odla med Stadsgrönt”.
I vårt första program besöker vi Camilla Thomasson i Lund. Hon har en balkong på tredje våningen i utkanten av staden, nära motorvägen. Inför sommarsäsongen har hon fullt av frösådder i fönstren och ytterligare en laddning hemma hos sin mor i källaren. Följ hennes odlingar här: .

Stadsgrönts Eva Robild ger tips om hur man drar igång säsongen på balkongen. Och vad ska man köpa för att göra det vackert snabbt? Missa inte:

.

REPORTAGET: Stadsgrönt åker till Landskrona, för där, fem våningar upp i Koppargården, bor Zehera Asani Mahmuti med sin familj, man och fyra barn. Här odlar hon sin balkong med allt som kommer i hennes väg. Äter hon till exempel en frukt så stoppas hon snabbt en kärna i jorden för att se vad som händer. Och längtan efter att odla har funnits hos henne sedan barndomen i Makedonien, där hon växte upp på landet. Reportage av Åsa Kjellman Erici.

Vill du odla egen ingefära eller citrongräs? Lena Israelsson, känd trädgårdsskribent och författare hjälper oss med tips om hur man odlar exotiska växter i köksfönstret. Och det mesta går att äta. Petra Quiding har besökt henne i hemmet i Stockholm.

Dessutom, vi har redan fått frågor från nya lyssnare som vi hoppas kunna svara på! Men du kan fortfarande skriva till oss med dina frågor på stadsgront@sr.se.

Hör oss under 6 måndagar med start den 13 april och var fjärde vecka efter det. Repris lördag kl. 12.05, samt natt mot tisdag kl 00.03. Eller ladda hem oss som poddradio och lyssna när du vill!

Programledare: Petra Quiding. Läs om Petras hemmaodling: .
Odla med Stadsgrönt produceras av i Malmö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".