1 av 3
Potatis med för lång blast.
2 av 3
Basilika.
3 av 3
Ingefäran växer.

6 april

Södra Sofielund, Malmö

Idag är det Odla med P1, det måste man naturligtvis lyssna på. Under tiden konstaterar jag att blasten på min potatis som vi satte redan för nästan en månad sedan, har växt alldeles för mycket. Igen. 
Resultatet blir ju att all näring går till blasten, och inget till 
potatisen.
Vill ni få tips på hur ni slipper detta, lyssna på Eva Robild som  gästar oss i första programmet på måndag den 13e april.

Däremot mår min nya ingefära bra. Kommer långsamt upp, precis som den ska. Ingefära är för övrigt en av de roligare, fast kanske inte snyggaste, exotiska växterna man kan odla hemma själv. Mer om detta får du också veta i vårt första program, då Lena Israelsson ger råd och tips.

Tidig vår är annars basilikans tid hemma hos oss. Jag odlar den alltid bara inomhus, eftersom den brukar bli så liten när jag sätter ut den. 
Men inne frodas den och blir så snart det är möjligt egen pesto. Sen gör jag pesto hela sommaren som jag fryser in till hela vintersäsongen. Om man tillagar den utan parmesan klarar den lång tid i frysen. Så kan man sätta till parmesanen när man äter den istället.

Enkelt recept på Pesto
5 dl basilikablad (jag låter ett och annat skaft åka med också)
1 klyfta vitlök lite lite grovsalt, sätter mycket smak
olivolja tills det blir bra konsistens

Kör alltihop i mixern. Servera med riven parmesan.

Smaklig spis!

/Petra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".