Månadens tips augusti 2009

Eva Robild tipsar om hur du lyckas med vindruvor i kruka

 

För att lyckas med vindruvor i kruka:

  • Stort planteringskärl
  • Begränsa tillväxten (beskärning)
  • Vattna och gödsla regelbundet
  • Lufta inglasad balkong dagligen sommarhalvåret.

Beskärning:

  • Huvudbeskärning i november/december
  • Försommar – begränsa antalet sidorankor + vindruvsklasar
  • Sommar – beskär kontinuerligt juli-september
  • För detaljer om hur och när: låna en bok!

Perenner på skuggig och blåsig balkong:

Daggkåpa, funkia, flocknäva, astilbe, julros, alunrot, starr

Komplettera t ex med murgröna

Växter på solig och blåsig balkong (havstema):

Kärleksört, ulleternetell, fetknopp, krypmalört, hängslöja, backnejlika, silvergräs.

Sommarblommor: murbinka, grusnejlika, snötörel, rabatteternell, silvernjurvinda.

Fina växter i kruka tidig höst:

Ingen frost: Krysantemum, cyklamen, höstglöd, calandiva

Tål lite frost: rosmarin, brokig salvia, timjan, alunrot, revsuga, japansk starr, ljung, bäcklysing, aster, blåblomma

Bilder från Karinas gård:

Karina Brozinic tipsar om nyttoodling och permakultur.

Vad är en nyttoodling?
Nyttoodling är motsatsen till att odla för prydnad. Du odlar för att använda växterna eller delar av dem till mat, men det kan även vara medicinalväxter, för kosmetik, färga textilier mm.

Vad är permakultur?
PERMAnent AgriCULTURE, eller långsiktigt uppbyggande, myntades på 1970-talet av Bill Mollison och David Holmgren.

Det är ett designsystem för nyttoodling – man imiterar skogen och naturen i sitt odlande genom att ha ett trädskikt, buskskikt och markskikt). I motsats till att odla en monokultur (en enda gröda över stor yta).

Tanken är att samarbeta med naturen och ta tillvara på naturliga resurser som till exempel regnvatten, som samlas i damm, som kan gå till bevattning om det skulle behövas. Man kan samtidigt odla fiskar som mat t ex karp.

Man kan ha djurhållning t ex höns som går fritt pickar i sig ohyra, äter av grödor, samtidigt som de ger oss ägg och kött. Värmespill från hönshuset går till ett sambyggt växthus.

Permakulturkonceptet innefattar mycket mer än odling. Det är en samhällsplanering med helhetsperspektiv för ett hållbart samhälle.

Om näring
Om man inte har tillgång till en kompost kan man alltid köpa återvunnet/komposterad jord på säck, även kogödsel. Men man kan också finklippa perennrester eller gräsklipp och lägga i rabatterna.

Ibland finns hästgödsel om man bor nära en park, som här. Eller hämta hem från ridskolor. Tora, som vi hör mer av i programmet, tipsade oss om att gå till djuraffärer eller tropikarier och få gödsel. Den lägger hon i botten på stora krukor, för att den ska hinna neutraliseras. Färsk är den för stark för växternas rötter.

För att få rätt kalkvärde, smula ner äggskal eller snäckor.

Mänsklig urin, också kallat ”guldvatten” – kanske känns det lite främmande att kissa i potta men det innehåller nitrater (salter) som gynnar bladtillväxten. Späd urinet 1/6 eller 1/9. Se till att inte vara medicinerad och vattna i jorden inte på växten.

Om skadeinsekterna
Det får bli manuell bekämpning, kläm sönder löss, spola av, ta bort angripet direkt och slänger i soporna. Annars kan du alltid använda såpavatten, eller köpa nematoder som Karina berättar mer om i programmet. Allra bäst är dock att vattna och gödsla ordentligt – friska växter = bättre motståndskraftiga växter.

Om vatten på gården
Bra att ta vara på regnvatten genom regntunna, vattna med, eller odla karp och annan fisk för att äta. Det är jättelätt att bygga en minidamm. Pump finns billigt i de flesta gardencentras eller byggvaruhus eller hos en dammexpert. Det krävs ingen elektriker för att placera ut i hink eller balja. Men jordat uttag på gården behövs. Bra om vattnet inte står stilla annars blir det myggodling.

Finns mininäckrosor, som inte behöver mer än 15-30 cm vattendjup och fåglarna gillar att svalka sig.

Om man nu ska anamma det här med permakultur, vad ska man satsa på sin gård?

Nötträd. Det tar tid för valnöt, men hassel går lite fortare. Fruktträd, välj gärna något annat än äpple som kanske plommon eller körsbär som är dyrare att köpa.

Under träden kan du sätta bärbuskar, jag slår gärna ett slag för havtorn och blåbär som innehåller mycket antioxidanter. Bredvid dem kan du sätta kryddväxter, grönsaker och lökar, eller varför inte ätbara blommor.

Det handlar inte om självförsörjning på så små ytor, men ersätter något köpemat och det blir mer solmoget, ekologiskt och närodlat.

Tora Råberg om trips och andra skadedjur

Problemet med trips och kvalster kommer ofta med inköpta kryddväxter och om plantorna står tätt springer insekterna från planta till planta och förökar sig snabbt.

 Det är viktigt att hålla nya plantor i karantän och noga kolla av dem innan de får samsas med övriga växter. Fördelen med frösådda plantor är att de är fria från skadeinsekter. Trips och kvalster kvävs om man sprejar såpavatten på dem, men man måste vara envis och repetera behandlingen ofta. Som Malin säger finns även möjligheten att skapa ett ekosystem genom att istället köpa in nyttoinsekter som rovkalster. Det finns även fler rovinsekter som själva kan flyga från planta till planta, till exempel näbbskinnbagge och gulgögonslända. Problemet med guldögonsländan är att den lever på pollen från blommande växter som vuxen, vilket gör att det måste finnas plantor som blommar konstant. Som larv äter den både trips, kvalster och bladlöss.

Sorgmyggorna lägger ägg i blöta jordar och deras larver äter på växternas rötter. Genom att vattna på fatet i stället för direkt på jorden så blir problemet mindre. Det går även att ställa ut små skålar med såpavatten runt krukorna dit sorgmyggorna dras och drunknar. Köttätande växter drar även de till sig sorgmyggor, vilket minskar problemet något.

Tora om vad man kan starta med inomhus
Det är en smaksak vad varje person tycker bäst om, men jag skulle rekommendera asiatiska bladgrönsaker. De växer fort med begränsat ljus. Det finns många olika smaker, färger och former. Dessutom ger de ett bra tillskott till kosten eftersom de flesta äter ganska lite blad. De är dessutom väldigt lätta att ta frön på för egen uppförökning. Malabarspenat som Malin pratar om är även de väldigt tacksamma, men behöver skördas för att inte ta över hela fönsterplatsen. I riktigt soliga lägen trivs citrongräs och Nya Zeeländsk spenat. De är båda lättodlade.

Toras växter inomhus
Flerårig banan planta, ananas, timjan, malabarspenat, passionsväxt, Ny Zeeländsk spenat, citrongräs, lime, citron, basilika, pysalis, gurka, kinesisk gräslök, vanlig gräslök, habanero chili.

Karina Brozinic tipsar om vad som är aktuellt att göra på gården just nu:

* Om något har vissnat, eller om du har skördat till exempel rädisorna, och fått luckor i rabatten: ersätt med färdigvuxna sommarblommor eller kryddor. Eller så en ny omgång.

* Har dina perenner eller kryddor blivit lite rangliga eller lagt sig, kan flera av dem klippas ned för ny grönska och blomning.

* Knip bort vissnande blommor innan fruktsättning, så kan de blomma om.

* En del växter kan behöva stöd om du inte redan satt dit tidigare.

* Börja samla in fröer.

* Gödsla och vattna. Planera för semestervattningen. Märker man efter semestern att det ser risigt ut, att man borde ha skött om trädgården mer, eller att man missade den finaste blomningen eller skörd av grönsaker, kanske man ska planera om sin trädgård till nästa år. När brukar ni resa bort? Lägg allt krut på när ni är i trädgården eller stugan.

Eva Robilds tips för växter som passar bra på skuggig balkong i norrläge

(Och dessutom med en doft av Italien...)

Klätterväxter för att få en lummighet och lite höjd på grönskan. Detta är övervintrande växter som blir stommen på balkongen. Kaprifol, klätterhortensia och kameleontbuske är tre klätterväxter som klarar ett läge utan mycket sol och även blommar.
Kaprifolen doftar om kvällen. Om man vill ha ett träd kan man välja uppstammad lagerhägg som blommar på våren. De blanka gröna bladen är sedan fina hela året om.
På en solig balkong kunde jag valt ett silverpäronträd istället.

Flitiga Lisa, begonior och fuchsior kan trivas här. Pepparmyntspelargon trivs i skuggigt läge och doftar fantastiskt gott.
Kryddor är solälskare, men myntor trivs i skugga om de får en fuktighetshållande jord. Man kan också prova gräslök, persilja och oregano som är ganska tåliga av sig. Alla växter måste ju inte överleva i evighet för att man ska ha glädje av dem.

Ettåriga blommor med färg som tål skugga:

Fuchsia
Begonia
Flitiga Lisa
Palettblad
 
Perenner i kruka:
Funkia
Alunrot
Träjon
Bambu (för södra Sverige)

Nu så här i början av juni, vad ska vi tänka på balkongen?
I södra Sverige behöver vi inte längre oroa oss för frostnätter utan kan sätta ut de flesta växter. Tänk ändå på att unga plantor kan få bränna sig i solen precis som vi människor, så skugga de första dagarna.
Ett kul tips är att odla tomater eller paprika direkt i en jordsäck. Lägg säcken på en bricka eller gammal ugnsplåt och stick några hål i botten. Gör sedan tre kryss på ovansidan där du kan sätta ner plantor. Tre tomater är lagom till 50 liter jord. Eller ha en 20-literpåse per planta.

Kanske kan det vara en bra idé att göra en budget för din balkong. Nedan lite priser som jämförelse för vad det kostade att få just den här balkongen grön.

Växtlista Bosses balkong:
Kaprifol 99:-
Klätterhortensia 129:-
Kameleontbuske: 159:
Lagerhägg 495:-
Olivträd: 149:-
 
Övrigt:
Pepparmyntspelargon - stickling, gåva
Ormbunke - Uppgrävd ur Petras trädgård
Femtunga - i ampel, köptes för 15 kronor för en månad sedan.
Gräslök 20 kronor på torget
Salvia -:-
Flitiga Lisa 25 kronor på torget

Eva Robild tipsar om balkongväxter

Tidig vår på balkongen:

Penséer, balkansippa och murgröneviol.

Den sistnämnda blommar ända till i höst, men tål inte minusgrader så den får du lägga en handduk över om det riskerar komma frost, eller ha inomhus så länge.

Andra frosttåliga växter är tusensköna, narcisser och kryddor som timjan och rosmarin.

Bra balkongväxter:

Kryddor – rosmarin, lagerblad, timjan, oregano och pepparmynta.

Klätterväxter kanske luktärter och rosenböna, eller klematis.

Gärna ett träd som dvärgsyrén Palibin.

Karina Brozinic om gerillaodling

Odla växter som sköter sig själva och inte kräver att man ska vattna och gödsla. Myntor exploderar och sprider sig aggressivt, blomman för dagen självsår sig år efter år, en enda melonplanta kan breda ut sig på stor yta, stockrosor behöver bara plats nedåt. Det är bra med ettåriga växter som man förodlar hemma i fönsterkarmen och sedan sätter ut. Är det möjligt så förbättra jorden så fixar det mesta att växa.

Karina Brozinic om gårdsväxter

Bra att ha:

Ört o kryddväxter, mynta i alla sorter, potatis i hink, rädisor och sallat av sorten baby-leaf, coktailtomater och kinesisk gräslök, Glöm inte vintergröna växter som klottujor, murgröna och krypande benved.

Undvik att ha på gården:

Basilika på friland. Timjan dör ofta efter vintern – men du kan alltid köpa en ny nästa år. Rosor, om man inte är beredd ta en kamp med lössen. Änglatrumpeter och fuchsior som måste vinterförvaras vilket kan vara svårt

Se fler bilder från Katarinas Gård: