1 av 2
Amaryllis.
2 av 2
Blandade tomater.

20 april - Amarylis i april

Södra Sofielund, Malmö

Tack för alla mail och frågor efter vårt första program. Det är extra roligt att så många skriver om oss på sina bloggar!

I nästa program den 11 maj ska vi svara på några av era frågor, speciellt de som rör att odla på gården. Men jag vill redan nu svara Aina som skrev och mycket riktigt påpekade att man ju inte får föra in fröer och växter i Sverige hur som helst. Inom EU kan man föra med sig det mesta, och från resten Europa, som exemplevis Makedonien, är reglerna lite lättare, men annars kan man ta kontakt med växtinspektionen på  för att veta vad som gäller.

Se nya bilder på tomater och amaryllis genom att klicka på länken nedan!

Mina tomater har kommit upp fint i år. Jag har dels satt kärnor från förra årets skörd (som jag ärligt inte kommer ihåg var dom kom från) och dels några nya spånnande sorter. Exempelvis Tigerella som ska vara lättodlad. Den blir randig och ska kunna skördas ganska tidigt. Jag har också satt en slags plommontomat. Som vanligt har lapparna försvunnit längs vägen så just nu vet jag inte riktigt vilken som är vilken.

Och nu är det dags för sommarens första Amaryllis att blomma. Jag spar julens lökar varje år, låter dem vila hela våren, vattnar lite under sommaren när de får stå i ett hörn utomhus. Efter första året har de hittat tillbaka till sin naturliga cykel och blommar vackert på sommarhalvåret. Jag har också satt frön från en amaryllis som efter blomning fick fröstänger och har nu 3-4 egenodlade amarylisslökar. Ett par av dom har blommat, dock sparsamt.

Får jag passa på att efterlysa balkongodlare i södra Sverige som gärna vill berätta om sin balkong? Vi letar efter någon som har en egen stil på sin odling, kanske är den ekologisk, eller ska ge känsla av skog, eller är bara till för fjärilar eller har något annat som gör den lite särpräglad.

Skriv gärna till oss så kanske vi kan komma och hälsa på!Adressen är: stadsgront@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".