12 juli - Strålande grönska!

Södra Sofielund, Malmö

Nu är det ju den härligaste tiden! Överallt blommar det, hemma, ute på stan och i alla parker. Vi har ju en liten plätt vid vårt parhus mitt i Malmö och nu betalar sig arbetet med att få en perenn trädgård. Det finns alltid nått nytt på väg upp ur jorden. Målet är att den ska sköta sig själv, och nästa år tror jag vi är där. Det sista tuffa beslutet vi fick ta var att skippa dahliorna.

Dom måste man ju gräva upp och lägga i källaren under vintern, och sen ut med dom på våren. Länge har vi tyckt det var värt det, men ska trädgården sköta sig själv innebär det inga dahlior. Så i höst ryker dom, ska inte vara svårt hitta villiga adoptivträdgårdar.

Annars är våra stockrosor en stolthet. Trots att dom säljs i olika färger är min erfarenhet att stockrosen själv väljer sin färg när den kommer upp. Vi har i åratal köpt svarta stockrosor och satt, men alla kommer upp samma, snygga mörkröda färg.

Kryddor är det viktigaste i trädgården, det kan man äta året runt. Den här franska dragonen är en favorit, och timjan som klarar sig ute året runt. Vi slår in den i lite fiberduk på vintern bara.

Uterummet är nästan tomt på växter, det mesta står på sommarbete på vår baksida. Men den här, underbara vandrande jude, hänger här året runt. Vi har tagit sticklingar av den och gett till många av våra vänner och alla blir lika glada över dess prakt. Då och då bjuder den på små vita blommor i ett täcke över hela plantan.

Vår kärleksört (varför heter den så) är gigantisk i år, jag ansade den i våras och det hjälpte.

Sen kan jag avslöja att man slänger lite frön till vanlig smörgåskrasse på en gräsplätt och glömmer bort dem så blir dom ståtliga stora och väldigt goda krasseblad till salladen


Avslutningsvis. Ett par vackra tomater, styrbord och babord….

Tigerella tror jag dom heter, men dom här röda bollarna vet jag inte vad dom heter.

Ut och njut!

Petra