1 av 3
2 av 3
3 av 3

Snö, snö och snö

25 februari, Södra Sofielund

Jag trodde att jag var skonad från de absolut längsta vintrarna genom att bo i södra Sverige. Men inte då. Kallt och snöigt, varje dag. Istället för att leta vårtecken pulsar jag fram i snön för att hänga ut fågelmat och äpplen till de huttrande småfåglarna.

Men, man kan tjuvstarta och det har jag gjort. Även om det är för tidigt så har en hel del frön åkt ner i jorden, som exempelvis egna frön från förra årets tomater, gurka och squash.

Och de har redan börjat komma upp, även om de lätt blir lite långa och rangliga när de får så lite ljus. Och då har min man ändå byggt lampor som är tända halva natten.

Under tiden kan man köpa färdiga kryddor i affären och plantera om och ha nära köket. Om man stryker på de med handen när man går förbi så fyller dofterna köket. Ett annat knep att få en tidig vår är att sätta vitlöksklyftor i lite jord. När blasten kommer upp är det bara att klippa och lägga på smörgåsen. Och så ser det ju grönt ut.

Jag har också satt en sallad med rötter inköpt i den lokala affären i ny jord, och se vad den tar sig!

Nu är det inte långt kvar, den 5 april, på härligt lediga annandag påsk (för många, inte alla förstå) drar Odla med Stadsgrönt igång igen. Välkomna att lyssna då!

/Petra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".