Pressmeddelande 2016-03-14

Storslagen musik, hyllade orkestrar och spektakulära artister från hela Östersjöområdet

Den fjortonde Östersjöfestivalen bjuder på storslagen musik, hyllade orkestrar och spektakulära artister från hela Östersjöområdet. Det blir både klassiska orkesterverk och en nyskriven svensk kammaropera med Tre Donne på Kungliga Operan. Yuja Wang, en av världens just nu mest eftertraktade pianister, framför verk av Bartók och Messiaen. Polish Baltic Philharmonic och Riga Sinfonietta är två andra gäster under festivalveckan. Som avslutning bjuds det på en grandios operafest – Esa-Pekka Salonen dirigerar Finlands Nationaloperas orkester i Strauss Elektra med Nina Stemme i titelrollen.

– Årets festival bjuder på otroligt många höjdpunkter, säger Michael Tydén, festivalchef och medgrundare av Östersjöfestivalen. Det gläder oss särskilt att vi har så många fina solister med i år och inte minst, flera fantastiska orkestrar. Miljö och ledarskap är tillsammans med musiken grundpelarna i festivalen och vi ser med glädje att Östersjöfestivalen fortsätter vara en arena för kulturutbyte och dialog kring framtiden för vårt gemensamma innanhav Östersjön.

Östersjöfestivalen inleds 28 augusti med urpremiär av en nyskriven svensk kammaropera Föreställningen, med text av Katarina Frostenson och musik av Sven-David Sandström. Handlingen utspelas på sjukhuset Salpetrière i Paris där tre kvinnor som en del av sin behandling framträder inför den världsberömde läkaren Jean Martin Charcot. De tre kvinnorna gestaltas av Jeanette Köhn, Katija Dragojevic och Miriam Treichl, Tre Donne, som också tagit initiativ till projektet. För musiken står en ensemble ur Kungliga Hovkapellet under ledning av dirigent Mattias Böhm. Föreställningen är ett beställningsverk av Sveriges Radio och ett samarbete mellan Östersjöfestivalen, Tre Donne och Kungliga Operan.

Samma kväll intar Östersjöfestivalens konstnärlige ledare Esa-Pekka Salonen podiet tillsammans med en av de hetast eftertraktade pianisterna i världen just nu, 29-åriga kinesiskan Yuja Wang. Tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester framför de Messiaens sällan spelade Turangalîlasymfonin och Bartóks Pianokonsert nr 1.

Den 29 augusti gästas festivalen av The Polish Baltic Philharmonic, grundat 1945 i Gdansk, och idag en polsk nationalsymbol med internationellt renommé. Inledningsvis framförs Divertimento av den framstående polska kompositören Grażyna Bacewicz. Det unga stjärnskottet Alena Baeva är solist i Sjostakovitjs Violinkonsert nr 1. Kvällen avslutas med Sverigepremiär av Henryk Góreckis Symfoni nr 4, Tansman Episodes.

Mezzosopranen Ann Hallenberg är känd världen över för sina barocktolkningar. Den 30 augusti framför hon ett program med musik av Händel och Britten tillsammans med Radiokören och en av västvärldens mest berömda barockorkestrar, Concerto Köln. Dirigent är Olof Boman vars signum har blivit kreativa programval där den gamla musiken möter den nya på olika sätt.

Dmitri Sjostakovitj skulle ha fyllt 110 år i år och den 31 augusti uppmärksammas tonsättaren genom en helkväll med Sveriges Radio Symfoniorkester under ledning av Valery Gergiev. Den gladlynta Pianokonsert nr 2 skrev Sjostakovitj 1957 till sonens 19-årsdag, och Symfoni nr 4 från 1936 uruppfördes på grund av politiska skäl inte förrän 1961.

Den framstående Mariinskijteaterns orkester gästar åter festivalen, under ledning av Valery Gergiev. Program för den 1 september meddelas senare.

Den 2 september blir det filmmusik. Prokofjev skrev ursprungligen Alexander Nevskij till Eisensteins film Storm över Ryssland 1938. Senare arrangerade han om musiken till en kantat där handlingen utspelas bland korsfarare på 1200-talet. Lawrence Renes dirigerar Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans Kör och Radiokören. Solist är den ryska stjärnmezzon Olga Borodina. Harmonielehre av en av det amerikanska musiklivets mest framträdande och hyllade tonsättare, John Adams, skrevs 1985.

Det framgångsrika samarbetet med Musikaliska fortsätter. Den 3 september uppmärksammas tonsättaren Carin Malmlöf-Forsslings 100-årsjubileum och utöver två egna verk framförs verk av två pristagare till det prestigefulla stipendiet i hennes namn: Daniel Nelson (2015) och Andrea Tarrodi (2016). Den hyllade kammarensemblen från Växjö, Musica Vitae, står för musiken och uruppför också en förkortad version av Britta Byströms Games For Souls med Malin Broman, musikalisk ledare for ensemblen, som violinsolist.

Sinfonietta Riga blev en publikfavorit när de gästade Östersjöfestivalen 2014. Nu återvänder de tillsammans med Lettiska Radions Kör samt fyra sångsolister, och med dirigent Sigvards Kļava bjuder de den 3 september på musik av Mozart, Pärt, Haydn och Vasks. Det blir en stämningsfull och vackert konsert med musik som hyllar Jungfru Maria och hennes betydelse som symbol för fred och kärlek.

Som vanligt bjuder festivalens sista dag på något extra. Finlands nationalopera gästar Östersjöfestivalen för första gången i denna grandiosa avslutning av Östersjöfestivalen – Esa-Pekka Salonen dirigerar en konsertant föreställning av Richard Strauss expressiva Elektra med sångare av yppersta klass. I titelrollen ser vi den svenska världssopranen Nina Stemme.

 
Musik, miljö och ledarskap
Flera seminarier kommer att hållas under veckan kring festivalens tre grundpelare musik, miljö och ledarskap. Seminarieprogrammet, som kommer att ha temat yttrandefrihet, presenteras under våren.

Samarbetet med Världsnaturfonden WWF, Utrikespolitiska Institutet, Nordiska Ministerrådet och Raoul Wallenberg Academy fortsätter, liksom insamlingen ”Hjälp oss hjälpa Östersjön” i samarbete med Radiohjälpen.

Östersjöfestivalen 2016 pågår under åtta dagar, 28 augusti–4 september. Alla konserter är i Berwaldhallen utom Föreställningen på Kungliga Operan, och Release på Musikaliska. Biljettsläpp den 15 mars.

 
För mer information:
För intervjuer och pressackreditering kontakta Carin Balfe Arbman, pressansvarig Östersjöfestivalen, Berwaldhallen, tel. 070-633 35 08, carin.balfe_arbman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista